przepis Jadalnia
Składniki: na kruche ciasto
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na krem czekoladowy
- 5 żółtek
- 150g cukru
- 150g śmietanki
- 270g czekolady 72%
- 0,5l śmietanki 36%
Cukier wsypać do szerokiego, suchego garnka i spalić na karmel, gdy już będzie płynny o barwie karmelu dodać podgrzaną lekko śmietankę i poruszać kilka razy garnkiem by rozprowadzić masę po całości. Przelać odrobinę masy do rozbełtanych żółtek by je zahartować, rozmieszać i przelać do garnka z masą karmelową. Podgrzewać całość na małym ogniu przez około 4 minuty. Przekładamy masę karmelową do misy miksera i ubijamy aż ostygnie i powstanie z niej masa krówkowa. W czasie ubijania się krówki, topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy nasza krówka jest gotowa przekładamy ją do dużej miski, dodajemy stopioną jeszcze ciepłą czekoladę i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy w trzech turach ubitą śmietankę i roztrzepujemy rózgą pierwsze dwie tury, ostatnią trzecią staramy się wmieszać szpatułką by powstały tz "dziury" w kremie...oznacza to, że krem został napowietrzony i będzie bardzo delikatny i nie zbity! Uwaga!!! krem szybko zastyga!
Wyglądają bosko !!!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńŚliczne cudeńka pięknie sfotografowane :):)
OdpowiedzUsuńserdeczności!!!
Tapenda
wyglądają przecudnie!
OdpowiedzUsuńBajeczne!
OdpowiedzUsuńAleż cudne zdjęcia, kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu są cudne :) mam ochotę sięgnąć po jedną, a może i dwie :D
OdpowiedzUsuńBoskie !! <3 :)
OdpowiedzUsuń