Zielone marynowane szparagi
przepis własny
Składniki: na dwa słoiki Weck
- pęczek zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku pokrojone na plastry
- 6 liści laurowych
- 6 papryczek chili suszonych
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki gorczycy
- łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
- łyżka zmiażdżonego kolorowego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 szklanki wody
Obrać zdrewniałe końcówki szparagów i blanszować 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie zalać je bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu by przerwać proces gotowania, wtedy szparagi nie stracą swojego koloru i zachowają swoją jędrność. Przygotować marynatę: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Szparagi ułożyć w słojach, do każdego dodać po 3 papryczki chili, kilka plastrów czosnku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu, zalać słoje marynatą i natychmiast zamknąć. Jeśli chcesz zachować szparagi na zimę należy je pasteryzować najlepiej gotując przez 10 minut na malutkim ogniu. Jeśli pasteryzujemy na sucho, nastawiamy piekarnik na 120' i pieczemy 10 minut. Pasteryzowane słoje pozostawiamy na drewnianej desce do ostygnięcia. Słojów Weck nie obraca się do góry dnem. Smacznego!
Pięknie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńno w takich słojach muszą się pięknie prezentować :)
Usuńtak na moje oko, to może być sukces !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oceni się jak się zje!
UsuńJaka jest pojemność tych słoików?
OdpowiedzUsuńpojemność 500ml
Usuńi w koncu wyszły smaczne? czy tylko ładne?
OdpowiedzUsuńSmaczne, lekko ostre z wyczuwalnym smakiem kolendry :) Warte polecenia !!!
OdpowiedzUsuńWitam. Zamierzam zrobić te szparagi w weekend i mam pytanie. Czy szparagi gotujemy 5 min czy jedynie blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzątku na te 5 min i nie gotujemy?
OdpowiedzUsuńTakże zamierzam pasteryzować je w piekarniku, czy nastawić go klasycznie na grzanie góra-dół czy może z termoobiegiem? Nic nie stało się z uszczelkami w piekarniku? Bo mam dokładnie te same słoiki i zastanawiam się czy przetrwają uszczelki i te metalowe zapięcia.
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
ciekawie napisane
OdpowiedzUsuń