przepis własny
Składniki: dla 4 osób
- 2 pęczki świeżych białych szparagów
- 1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
- duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
- 1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
- 2szt dojrzałego awokado
- sok z dwóch cytryn
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)
Smacznego!
Uuuuuwielbiam szparagi! To połączenie bardzo do mnie przemawia ale bez awokado. Wyjątkowo się z nim nie lubię hehe ;)
OdpowiedzUsuńMoże się podzielisz? Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńtakich szparagów jeszcze nie spotkałam!
OdpowiedzUsuńale jutro kupię u Pana Warzywko po zakończeniu roku szkolnego xD
czeka mnie szparagowa uczta!
Wyglądają imponująco :) podzielisz się ?
OdpowiedzUsuńJak marzenie i danie i kolory , mniam :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie za bogato, ale oko chętnie powiesiło się na fotkach !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
mniam, co za pyszności :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane i zapewne pyszne. Nic tylko wsuwać :P
OdpowiedzUsuń