1.5.20

Azjatyckie żeberka

Kuchnia azjatycka to chyba moja ulubiona kuchnia chociaż gdy jest jej już za dużo poszukuję tradycyjnego jedzenia. Dzisiaj żeberka których nie jedliśmy z dobre dwa lata i to  w azjatyckim klimacie #inspirowanenatura. Naprawdę dobre! lekko słodkie, trochę czosnkowe, odrobinę pikantne i ciut kwaśne no i to właśnie lubię najbardziej.
Użyłam #Vegetanatur z czosnkiem dla lepszego smaczku, nie trzeba bawić się z obieraniem czosnku a smak i zapach jest bezcenny. Po prostu pycha i już!

Azjatyckie żeberka
przepis własny

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur z czosnkiem
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka octu ryżowego
  • papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
Dodatki: ryż długoziarnisty


Przygotowanie:
Najpierw zamieszaj marynatę. Do naczynia włóż wszystkie składniki i wymieszaj marynatę. Opłukane, osuszone żeberka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 200' i piecz godzinę, po tym czasie zwiększ temperaturę do 220' i piecz kolejną godzinę tak  by żeberka się dobrze podpiekły i ładnie odchodziły od kości. W tym czasie przygotuj sałatkę z ogórków. 

Sałatka z ogórków
  • 3 zielone ogórki
  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
Ogórki zetrzyj na mandolinie na plasterki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw do zamarynowania na czas pieczenia się żeberek.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, przełóż na półmisek, ułóż na ryżu upieczone żeberka, polej marynatą z pieczenia, posyp posiekaną chili oraz świeżymi gałązkami kolendry. Podawaj z sałatką ogórkową.
Smacznego.

Przepis bierze udział w konkursie
#durszlakXvegetanatur

12 komentarzy:

  1. Żeberka po azjatycku ,palce lizać.Odchodzą od kości same.Ten przepis na długo zagości u nas w domu i będę go polecać.dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka świetne i będą u nas gościły częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis,już wpisany w mój notatnik.Palce lizać,to mało powiedziane.Będę polecać wszystkim moim znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne ,z łatwością odchodzi mięso od kości , a to chyba za sprawą marynaty .Polecam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis i nie ma z nim dużo roboty , a nawet gdyby , to naprawdę warto , bo niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie ,pierwszy raz robione i wyszły naprawdę wyśmienicie .Miały być na dwa dni , a nic nie zostało .Super przepis ,polecam w 100 %

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam azjatycką kuchnię .Już kiedyś jadłem podobne danie i bardzo mi smakowało .Te żeberka już wpisałem na niedzielny obiad .

    OdpowiedzUsuń
  8. Długo nie musiałem się zastanawiać , czy właśnie w takiej opcji zrobić .Kuchnia azjatycka jest naprawdę wyśmienita ,żeberka wspaniale wyszły .Mięso bardzo delikatne .

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy domownicy uwielbiają u nas eksperymentować i tym razem padło na żeberka. Polecam wszystkim ten przepis, bo naprawdę są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeberka mogę jeść pod każdą postacią i w dzień i w noc.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo nam odpowiada ten przepis. Żeberka są naprawdę wyśmienite i ładnie odchodzą od kości.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za rady, kilka dni temu sam napisałem pierwszy artykuł.
    środki czystości dla firm sprzątających

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji