Użyłam #Vegetanatur z czosnkiem dla lepszego smaczku, nie trzeba bawić się z obieraniem czosnku a smak i zapach jest bezcenny. Po prostu pycha i już!
przepis własny
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 łyżeczki Vegeta Natur z czosnkiem
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- łyżka octu ryżowego
- papryczka chili
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
Dodatki: ryż długoziarnisty
Przygotowanie:
Najpierw zamieszaj marynatę. Do naczynia włóż wszystkie składniki i wymieszaj marynatę. Opłukane, osuszone żeberka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 200' i piecz godzinę, po tym czasie zwiększ temperaturę do 220' i piecz kolejną godzinę tak by żeberka się dobrze podpiekły i ładnie odchodziły od kości. W tym czasie przygotuj sałatkę z ogórków.
Sałatka z ogórków
- 3 zielone ogórki
- papryczka chili
- 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
Ogórki zetrzyj na mandolinie na plasterki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw do zamarynowania na czas pieczenia się żeberek.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, przełóż na półmisek, ułóż na ryżu upieczone żeberka, polej marynatą z pieczenia, posyp posiekaną chili oraz świeżymi gałązkami kolendry. Podawaj z sałatką ogórkową.
Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie
#durszlakXvegetanatur
Żeberka po azjatycku ,palce lizać.Odchodzą od kości same.Ten przepis na długo zagości u nas w domu i będę go polecać.dziękuję.
OdpowiedzUsuńŻeberka świetne i będą u nas gościły częściej.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,już wpisany w mój notatnik.Palce lizać,to mało powiedziane.Będę polecać wszystkim moim znajomym.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ,z łatwością odchodzi mięso od kości , a to chyba za sprawą marynaty .Polecam .
OdpowiedzUsuńSuper przepis i nie ma z nim dużo roboty , a nawet gdyby , to naprawdę warto , bo niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie ,pierwszy raz robione i wyszły naprawdę wyśmienicie .Miały być na dwa dni , a nic nie zostało .Super przepis ,polecam w 100 %
OdpowiedzUsuńUwielbiam azjatycką kuchnię .Już kiedyś jadłem podobne danie i bardzo mi smakowało .Te żeberka już wpisałem na niedzielny obiad .
OdpowiedzUsuńDługo nie musiałem się zastanawiać , czy właśnie w takiej opcji zrobić .Kuchnia azjatycka jest naprawdę wyśmienita ,żeberka wspaniale wyszły .Mięso bardzo delikatne .
OdpowiedzUsuńWszyscy domownicy uwielbiają u nas eksperymentować i tym razem padło na żeberka. Polecam wszystkim ten przepis, bo naprawdę są wyśmienite.
OdpowiedzUsuńŻeberka mogę jeść pod każdą postacią i w dzień i w noc.
OdpowiedzUsuńBardzo nam odpowiada ten przepis. Żeberka są naprawdę wyśmienite i ładnie odchodzą od kości.
OdpowiedzUsuńDziękuję za rady, kilka dni temu sam napisałem pierwszy artykuł.
OdpowiedzUsuńśrodki czystości dla firm sprzątających