Pizza Prosciutto
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki 00
- 220g letniej wody
- 7g suszonych drożdży
- łyżka dobrej oliwy
- łyżeczka Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów
Dodatki:
- sos pomidorowy
- szynka Prosciutto
- oliwki czarne
- pomidorki koktajlowe
- świeżo starty parmezan
- rukola
- Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów
Pomidorki posypujemy Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów, mieszamy i odstawiamy.
Składniki na ciasto połącz w misce i wyrabiaj około 8 minut jeśli robisz to ręcznie. Ciasto jest gotowe gdy odkleja się od rąk. Polej je odrobiną oliwy, rozsmaruj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podziel je na trzy porcje, uformuj kulki tej samej wielkości, lekko spłaszcz i włóż do lodówki. Można na tym etapie nagrzać piekarnik na 300'C wraz z kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy najlepiej położyć na górze piekarnika. Nastawiam na opcję grillową ponieważ lepiej dopieka się ciasto. Z lodówki wyjmujemy tylko jedną kulkę by nie doprowadzić do przegarowania pozostałych. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, formujemy kształt pizzy, nakładamy trzy łyżki sosu pomidorowego i wrzucamy na 4 minutki do nagrzanego piekarnika. po tym czasie nasza pizza ma już piękny kolor, wysuwamy blaszkę z pieca, sypiemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 3 minutki. Mozzarella jest stopiona, nie jest przypieczona i pięknie się ciągnie. O to chodzi w naszej pizzy, o kolor, chrupkość i smak. Wyjmujemy pizzę na talerz, wrzucamy rukolę, szynkę Prosciutto, oliwki i macerowane pomidorki. Posypujemy parmezanem i zjadamy tak szybko jak to możliwe :-) Z kolejnymi kulkami postępujemy dokładnie tak samo! Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie
#durszlakXvegetanatur
Zawsze miałem problem z ciastem, a tu pięknie i rzeczowo opisane. Nie omieszkam spróbować.
OdpowiedzUsuńDobre ciasto to podstawa. Uwielbiamy wraz z całą rodziną, ale dodatków musi być razy dwa.
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałem prostego i smacznego ciasta, bo jeśli chodzi o dodatki to wiadomo, rzecz gustu. Ciekaw jestem czy takie ciasto można zamrozić?
OdpowiedzUsuńI am hoping to view the same high-grade blog posts. Keep on writing!
OdpowiedzUsuńSome truly superb blog posts on this website, thanks for contribution.
OdpowiedzUsuńI must say it is very informative blog as well as interesting. Many thanks
OdpowiedzUsuńSuch a clever blog work, Keep doing this kind of post, I support you
OdpowiedzUsuńContinue for sharing such a excellent post here. Keep on sharing, Thanks
OdpowiedzUsuń