2.5.20

Pizza Prosciutto

Pizza pizza i jesteśmy w niebie bo kto nie lubi pizzy? Nasza ulubiona to ta z Prosciutto chociaż my kochamy wszystkie szynki długo dojrzewające czy to włoskie czy hiszpańskie uwielbiamy każde. Pizza #inpirowanenatura z dodatkiem aromatycznych pomidorów i tym razem z podrasowanym ciastem dzięki #vegetanatur :-)


Pizza Prosciutto
przepis własny

Składniki: na ciasto

Dodatki:
Pomidorki posypujemy Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów, mieszamy i odstawiamy. 

Składniki na ciasto połącz w misce i wyrabiaj około 8 minut jeśli robisz to ręcznie. Ciasto jest gotowe gdy odkleja się od rąk. Polej je odrobiną oliwy, rozsmaruj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podziel je na trzy porcje, uformuj kulki tej samej wielkości, lekko spłaszcz i włóż do lodówki. Można na tym etapie nagrzać piekarnik na 300'C wraz z kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy najlepiej położyć na górze piekarnika. Nastawiam na opcję grillową ponieważ lepiej dopieka się ciasto. Z lodówki wyjmujemy tylko jedną kulkę by nie doprowadzić do przegarowania pozostałych. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, formujemy kształt pizzy, nakładamy trzy łyżki sosu pomidorowego i wrzucamy na 4 minutki do nagrzanego piekarnika. po tym czasie nasza pizza ma już piękny kolor, wysuwamy blaszkę z pieca, sypiemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 3 minutki. Mozzarella jest stopiona, nie jest przypieczona i pięknie się ciągnie. O to chodzi w naszej pizzy, o kolor, chrupkość i smak. Wyjmujemy pizzę na talerz, wrzucamy rukolę, szynkę Prosciutto, oliwki i macerowane pomidorki. Posypujemy parmezanem i zjadamy tak szybko jak to możliwe :-) Z kolejnymi kulkami postępujemy dokładnie tak samo! Smacznego.


Przepis bierze udział w konkursie 
#durszlakXvegetanatur


8 komentarzy:

  1. Zawsze miałem problem z ciastem, a tu pięknie i rzeczowo opisane. Nie omieszkam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre ciasto to podstawa. Uwielbiamy wraz z całą rodziną, ale dodatków musi być razy dwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna szukałem prostego i smacznego ciasta, bo jeśli chodzi o dodatki to wiadomo, rzecz gustu. Ciekaw jestem czy takie ciasto można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  4. I am hoping to view the same high-grade blog posts. Keep on writing!

    OdpowiedzUsuń
  5. Some truly superb blog posts on this website, thanks for contribution.

    OdpowiedzUsuń
  6. I must say it is very informative blog as well as interesting. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  7. Such a clever blog work, Keep doing this kind of post, I support you

    OdpowiedzUsuń
  8. Continue for sharing such a excellent post here. Keep on sharing, Thanks

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji