MENU

2.5.20

Pizza Prosciutto

Pizza pizza i jesteśmy w niebie bo kto nie lubi pizzy? Nasza ulubiona to ta z Prosciutto chociaż my kochamy wszystkie szynki długo dojrzewające czy to włoskie czy hiszpańskie uwielbiamy każde. Pizza #inpirowanenatura z dodatkiem aromatycznych pomidorów i tym razem z podrasowanym ciastem dzięki #vegetanatur :-)


Pizza Prosciutto
przepis własny

Składniki: na ciasto

Dodatki:
Pomidorki posypujemy Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów, mieszamy i odstawiamy. 

Składniki na ciasto połącz w misce i wyrabiaj około 8 minut jeśli robisz to ręcznie. Ciasto jest gotowe gdy odkleja się od rąk. Polej je odrobiną oliwy, rozsmaruj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podziel je na trzy porcje, uformuj kulki tej samej wielkości, lekko spłaszcz i włóż do lodówki. Można na tym etapie nagrzać piekarnik na 300'C wraz z kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy najlepiej położyć na górze piekarnika. Nastawiam na opcję grillową ponieważ lepiej dopieka się ciasto. Z lodówki wyjmujemy tylko jedną kulkę by nie doprowadzić do przegarowania pozostałych. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, formujemy kształt pizzy, nakładamy trzy łyżki sosu pomidorowego i wrzucamy na 4 minutki do nagrzanego piekarnika. po tym czasie nasza pizza ma już piękny kolor, wysuwamy blaszkę z pieca, sypiemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 3 minutki. Mozzarella jest stopiona, nie jest przypieczona i pięknie się ciągnie. O to chodzi w naszej pizzy, o kolor, chrupkość i smak. Wyjmujemy pizzę na talerz, wrzucamy rukolę, szynkę Prosciutto, oliwki i macerowane pomidorki. Posypujemy parmezanem i zjadamy tak szybko jak to możliwe :-) Z kolejnymi kulkami postępujemy dokładnie tak samo! Smacznego.


Przepis bierze udział w konkursie 
#durszlakXvegetanatur


9 komentarzy:

  1. Zawsze miałem problem z ciastem, a tu pięknie i rzeczowo opisane. Nie omieszkam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre ciasto to podstawa. Uwielbiamy wraz z całą rodziną, ale dodatków musi być razy dwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna szukałem prostego i smacznego ciasta, bo jeśli chodzi o dodatki to wiadomo, rzecz gustu. Ciekaw jestem czy takie ciasto można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  4. I am hoping to view the same high-grade blog posts. Keep on writing!

    OdpowiedzUsuń
  5. Some truly superb blog posts on this website, thanks for contribution.

    OdpowiedzUsuń
  6. I must say it is very informative blog as well as interesting. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  7. Such a clever blog work, Keep doing this kind of post, I support you

    OdpowiedzUsuń
  8. Continue for sharing such a excellent post here. Keep on sharing, Thanks

    OdpowiedzUsuń
  9. Such an insightful read. Can’t wait to see more posts like this!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji