Bułeczki maślane pomarańczowo rozmarynowe
przepis własny
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 12g świeżych drożdży
- 150g miękkiego masła
- 250g mleka
- 80g cukru
- szczypta soli
- skórka z pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- drobno posiekana gałązka rozmarynu
- konfitura z pomarańczy do nadziania bułeczek
- 50g masła
- 70g cukru
- 70g mąki
Mąkę, masło,drożdże, żółtka, cukier i sól łączymy na jednolite ciasto mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Następnie dzielimy ciasto na kulki mniej 20 gramowe, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 15 minut aż podrosną. Po tym czasie każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką konfitury i zlepiamy w bułeczkę. Układamy łączeniem na spód w naczyniu żaroodpornym lub na innej blaszce z małym odstępem by bułeczki ponownie podwoiły objętość. Robimy kruszonkę i rozcieramy ją w dłoniach na wyrośnięte bułeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Studzimy i zjadamy do porannej kawy lub herbaty :-)
rozmarzyłam się
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i już czuję ten zapach ❤️ Czy drożdże świeże można zastąpić suchymi? Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu :)
OdpowiedzUsuńTak można 😊
UsuńA matko już w tytule słowo maślane uruchomiło mi śliniawki. Teraz będę musiała zrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńO takim połączeniu smaków jeszcze nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne 😊
Usuń