...się wciągnęłam w wypiekanie oj się wciągnęłam aż papa sama się śmieje :-) tym razem śniadanie na słodko w towarzystwie pysznej chałki, którą pojadłam z domową konfiturą a kolejnego dnia zrobię sobie tosty w wersji francuskiej. Takie błogie poranki uwielbiam najbardziej z udziałem kawy i jej aromatu...nie ważne, że za oknem beznadziejnie i nie chce się wychodzić z domu, ważne że jest dobre własnej roboty śniadanie!
Chałka z orzechową kruszonką
Składniki: na 3 chałki
- 330g białej maki pszennej T650
- 670g białej maki pszennej T720
- 55g cukru
- 75g żółtek
- 140g całych jajek
- 100g stopionego masła
- 370g wody
- 19g soli
- 25g świeżych drożdży
- 3 czubate łyżeczki suchego maku ( pominęłam )
- żółtko roztrzepane z łyżka wody ( na wierzch )
Składniki: kruszonki
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 70g cukru
- 100g mąki
- 50g miękkiego masła
Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę i odstawiamy w zimne miejsce. Składniki
ciasta wymieszałam w misce. Wylozylam na stol i zagniotłam
dosc scisle ciasto, o dobrze rozwinietym glutenie. Zostawilam je w
cieplym miescu na 2 godziny, odgazowujac je delikatnie po 1
godzinie.Następnie podzielilam ciasto na 9 kawalkow, uksztaltowalam
lekkie kule i
zostawilam je pod przykryciem na 15 minut. Z kazdej kuli utoczylam
walek i zaplotłam z nich 3 warkocze (z 3 walkow kazdy), ktory zostawilam
na na oliwionej blasze do wyrosniecia na 1 1/2 godziny.
Chalke
posmarowalam zoltiem roztrzepanym z lyzka wody. Wsunelam do pieca o
temp. 195 stopni i pieklam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęlam chałki z
pieca i raz jeszcze posmarowalam ja roztrzepanym żoltkiemi obsypałam kruszonką.
Smacznego:)
Piękne zdjęcia na blogu a chałka wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ❤️
UsuńUwielbiam chałkę :)
OdpowiedzUsuńNo baa, kto jej nie lubi?
UsuńDlaczego masz tak beznadziejną czcionkę,że prawie nic nie można odczytać? Chałka piękna!
OdpowiedzUsuńAle ja wszystko widzę! może coś u Ciebie nie tak bo Trzcianka jest wyraźna.
UsuńMniam wyglada bardzo apetycznie.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
UsuńUwielbiam chałkę z masłem. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, mam nadzieję, że posmakuje!
UsuńPyszności... Aż się głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńPolecam upiec 😊
Usuń