Migdałowe bezglutenowe gwiazdki z konfiturą pomarańczową
Migdałowe ciasteczka oprócz pierniczków to idealna mała słodkość do
świątecznego pudełka. Fajne jako prezent, by udekorować świąteczny stół i
takie na jeden kęs. Zapach pomarańczy kojarzy mi się najbardziej z
dzieciństwem. Pamiętam te czasy kiedy trzeba było stać w kolejce z
kartkami na przydział żywności...jeden kilogram pomarańczy na osobę!
Myślę, że Ci którzy te czasy pamiętają nigdy nie zapomnieli jak
smakowały wówczas pomarańcze i mimo, że ich smak się zbytnio nie różni
to sam przydział powodował, że pomarańcze były rarytasem tak samo jak
cukierki czekoladowe które jadało się tylko raz do roku właśnie na Boże
Narodzenie :-) Dziś konfiturę pomarańczową można robić kilka razy w roku
i używać choćby do tych ciasteczek! Nie mniej jednak nie tylko żywność
kupowano na kartki...był przydział także na sprzęt, na czajniki i inne
cuda po które wstawało się o świcie i stało w kilku metrowej kolejce :-)
Dziś wszystko od ręki, kiedy tylko się chce i gdzie się chce tak więc
wypiekanie nie stanowi żadnego problemu i wraz z #beko można wyczarować
#ciastojakzobrazka co zobaczycie na przyjemnym filmiku poniżej :-)
Migdałowe bezglutenowe gwiazdki z konfiturą pomarańczową
przepis własny
Składniki:
50g miękkiego masła
50g masła migdałowego
60g cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany
żółtko
150g mąki migdałowej
konfitura pomarańczowa ze skórkami
Przygotowanie:
Oba masła przełożyć do misy miksera ubijając na puszystą masę. Następnie dodać cukier puder i dalej ubijając dorzucić żółtko. Do ubitej masy dodajemy mąkę migdałową oraz śmietanę. Zagniatamy i pakujemy w folię spożywczą wkładając na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy kółka. Część z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natomiast z pozostałej porcji kółek wykrawamy gwiazdki ze środków i układamy na blaszce. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180' piekarniku, studzimy i na całej powierzchni kółeczka wykładamy po łyżeczce konfitury pomarańczowej. Przykrywamy drugą częścią ciastka z wyciętą gwiazdką i wkładamy na godzinę do lodówki by się skleiło. Przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru i zjadam do kubka gorącej kawy :-)
wyglądają obłędnie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńprzepiękne! <3
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
Usuń