Pieczony łosoś w słodko kwaśno pikantnym sosie
przepis własny
Składniki: dania głównego
- świeży łosoś
- łyżka klarowanego masła
- mała gałązka rozmarynu
- 4 łyżeczki konfitury truskawkowej Łowicz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka pereł balsamicznych do dekoracji
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego zielonego pieprzu
- sól gruboziarnista morska
- odrobina świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Przełóż do rondelka konfiturę z truskawek, zielony pieprz, dodaj ocet balsamiczny oraz oliwę i podgrzewaj na małym ogniu.
Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Układamy na desce, pędzelkiem przesmarowujemy wierzch słodko kwaśnym sosem truskawkowym i zostawiamy na 10-15 minut do zamarynowania. W tym czasie rozgrzewamy klarowane masło z gałązką rozmarynową na patelni i układamy łososia na rozgrzany tłuszcz smażąc z obu stron tylko przez chwilkę. Następnie przekładamy łososia na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przesmarowujemy ponownie słodko kwaśnym sosem i pieczemy w temperaturze 180' przez 5 minut, nie dłużej by nie wysuszyć w środku delikatnego mięsa.
Podgrzewamy resztę sosu, wykładamy jedną łyżkę na talerzu, układamy łososia, dekorujemy gałązką rozmarynu oraz perłami balsamicznymi i na koniec oprószamy delikatnie odrobiną morskiej soli i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy.
Smacznego :-)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeśli chodzi o ryby to ja uważam, że są one przede wszystkim zdrowe i jak najbardziej warto jest je jeść dość często. Sam bardzo chętnie zamawiam je od https://mowisalmon.pl/produkty/ i faktycznie w przypadku łososia to jest dla mnie ryba numer jeden.
OdpowiedzUsuń