Tradycyjnego murzynka, którego robiliśmy w rodzinnym domu, bo mama niestety potrafiła piec tylko jedno ciasto, zmodyfikowałam do granic możliwości. Po pierwsze zlikwidowałam w nim cukier, po drugie dodałam mu pazura korzennego w ramach #przepisnakopernika a po trzecie koniecznie chciałam zjeść jeszcze bardzo letnie ciasto i udało się! Na większą czy mniejszą imprezę ciasto idealne, przede wszystkim wilgotne bo nie za bardzo lubię suche ciasta ale też z ogromną ilością owoców i wszyscy zadowoleni!
Składniki: na ciasto
- 5 jajek
- 120g cukru kokosowego
- 120g wody
- 200g ksylitolu
- 290g mąki pszennej
- 1 opakowanie pierników morelowych w czekoladzie Kopernik + kilka do dekoracji wierzchu (uprzednio zamrożonych)
- 3 łyżki dobrego ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
W tym czasie ubij na sztywno białka, gdy będą ubite na 80% zacznij dodawać po łyżce cukru kokosowego nie przestając ubijać. Gdy białka będą bardzo ubite, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtko po żółtku. Zakończ ubijanie jak tylko całość się połączy.Przelej kakaowy płyn do miski z ubitymi jajami i delikatnie przemieszaj by ubita mikstura za bardzo nie opadła, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, znowu delikatnie przemieszaj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zmrożone pierniki, połącz całość i wylej na prostokątną blaszkę ( u mnie 35x40 )
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160' z termoobiegiem na około 40 minut, po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, najlepiej przez noc, wówczas ciasto będzie łatwiej się kroić. Zimne ciasto przekrój wzdłuż by powstały dwa prostokątne blaty i przygotuj krem.
Składniki: na krem
- 1 litr śmietanki 34%
- 3 listki żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 300g konfitury morelowo rozmarynowej klik
- truskawki, borówki, jeżyny, maliny
Na jeden przekrojony spód piernikowo kakaowy wyłóż konfiturę morelową, pokrój sporą ilość truskawek, dorzuć inne ulubione owoce i wyłóż połowę śmietany. Przykryj drugim spodem i na jego wierzch wyłóż resztę śmietany. Niedbale rozprowadź po wierzchu śmietanę, wyłóż resztę owoców i zetrzyj ostatnie trzy pierniki na wierzch ciasta. Udekoruj rozmarynem i kwiatkami i odstaw do lodówki do stężenia. Podawaj z dobrą kawą :-)
Smacznego!
Przepis i zdjęcie bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika
l
Wygląda wspaniale, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością owoców i ten posmak piernika - pycha!
UsuńWow świetny post, mega zdjęcia ;-)
OdpowiedzUsuńTeż kocham gotować i od niedawna prowadzę bloga
Nie pamiętam już kiedy ostatni raz robiłam murzynka, ale im dłużej na ten Twój patrzę to chyba nachodzi mnie chęć zrobienia takiego ciasta. Bardzo lubię piec murzynka z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki którym w dosłownie ciągu chwili udaje mi się upiec jakieś ciacho.
OdpowiedzUsuńW weekend wypróbuję ten przepis :) teraz jest dużo owoców więc można zdecydować się właśnie na truskawki czy maliny.
OdpowiedzUsuńOstatnio u nas w domu bardzo często gości to ciasto .Szybko się robi i bardzo szybko znika z talerzy .Super przepis i szczegółowo opisane .
OdpowiedzUsuńW naszym domu babcia jest specem od ciast, podeślę jej ten przepis. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPożyczki bez przelewu netpozyczka24.pl
OdpowiedzUsuńhttps://www.netpozyczka24.pl/pozyczki-chwilowki-bez-przelewu-weryfikacyjnego/
Pożyczki bez przelewu netpozyczka24.pl to oferta szybkich pożyczek na dowód osobisty, które są udzielane całkowicie przez internet. Do uzyskania, których nie ma potrzeby wykonywania przelewu jednego grosza w ramach przelewu weryfikacyjnego ? klient przelewa 1 grosz z własnego konta na rachunek firmy pozabankowej. Pieniądze są przelewane nawet w 15 minut od uzyskania decyzji kredytowej przez klienta. Najszersza oferta pozabankowa na rynku finansowym. Więcej na netpozyczka24.pl
Wyśmienity przepis na przepyszne ciasto z owocami!
OdpowiedzUsuńPięknie to wyglkąda
OdpowiedzUsuń