Deser najlepszy od razu po przygotowaniu! Idealny jako deser ale także jako śniadanie do łóżka. Nie chce Ci się stać w niedzielę w kuchni? przygotuj przed weekendem pulpę a w niedzielę ją tylko zamieszaj i przełóż do słoiczków...zaparz kawę i ukradkiem wskocz z powrotem pod kołderkę a nikt nawet nie zauważy, że w ogóle gdzieś tam wstawałaś/eś :-) Nie ma to jak przechytrzyć domowników!W deserze powiewa lekko ziemistością, jeśli jednak nie lubisz tego smaku, zastąp surowego buraka pieczonym lub gotowanym ale ja polecam pieczonego, jest bardziej słodki w smaku!Jeśli wyszło Ci więcej buraczanej pulpy to nie rozkładaj całości pomiędzy słoiki, lepiej na kolejny dzień przemieszać, przełożyć, dodać jogurt i udekorować jagodami, niestety z jogurtu wytrąca się woda i przygotowany deser kolejnego dnia nie jest już tak atrakcyjny i smaczny :-) To taka moja rada! Przyjemnego tygodnia!
Fasolowy fit deser z jagodami bez cukru
Inspiracja z książki The Green Kitchen "Smoothie"
Składniki:
- 200g białej fasoli z puszki
- jeden średni surowy burak
- jeden banan
- 200g jagód + na wierzch
- sok z jednej limonki
- 100g wody kokosowej
- 200g jogurtu naturalnego
Fasolę, burak drobno pokrojony, banan, sok z limonki i jagody zmiksuj na pulpę. Dodaj wodę kokosową i wymieszaj. Przełóż do słoików, na wierzch wyłóż jogurt naturalny i lekko zamieszaj by nadać marmurek w słoju. Udekoruj jagodami i miętą i wstaw na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone, najlepiej do łóżka w niedzielę :-)
O czymś takim jeszcze nie słyszałam, wygląda niezmiernie interesująco :D
OdpowiedzUsuńGdybym miała zgadnąć z czego to jest w życiu nie powiedziałabym, że z fasoli. Bardzo pomysłowe i wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńAh, kto by pomyślał, że jedzenie może być takie ładne? :)
OdpowiedzUsuń