Kto lubi chałkę ręka w górę! To jedno z wielu oczywiście moich ulubionych śniadań! Ciepłe pieczywko rozpływające się w ustach i ulubiona figa, wyczekiwana cały rok, po prostu niebo w gębie i aż strach się bać bo mając takie śniadanie, szybko się od stołu nie odchodzi! Biegnijcie do kuchni robić ciasto a za niecałe dwie godzinki będzie Wam tak pachniało, że się nie powstrzymacie od niezjedzenia !
Maślana chałka z macerowana figą, konfiturą figową i kozim serem
Składniki: na 3 chałki
- 330g białej maki pszennej T650
- 670g białej maki pszennej T720
- 55g cukru
- 75g żółtek
- 140g jajek
- 75g masła
- 320g wody
- 19g soli
- 25g świeżych drożdży
- żółtko roztrzepane z łyżka mleka
Kruszonka:
- 100g maki
- 100g cukru
- 100g masła
Dodatki do śniadania:
- konfitura figowa
- kozi ser
- świeże figi ( plastry maceruj 2 godziny w odrobinie octu balsamicznego i miodu )
- balsamico
Składniki
ciasta wymieszaj w misce. Wyłóż na stolnice i zagnieć ciasto. Zostaw je w
ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowuj je delikatnie po 1
godzinie i podziel ciasto na 9 kawałków. Ukształtuj
lekkie kule i
zostaw je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utocz
wałek i zapleć z nich 3 warkocze. Odstaw do wyrośnięcia. Chałkę
posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką i wsuń do pieca o
temp. 195' na ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój na plastry i obłóż odrobiną konfitury figowej, pokrojonymi plastrami fig, pokrusz kozi ser, polej balsamico. Śniadanie wyśmienite!
Smacznego:)
Uwielbiam takie przepisy, nic tylko się takim zajadać :D
OdpowiedzUsuń