przepis własny
Składniki:
- 100g szynki Serrano
- 3 świeże figi
- opakowanie świeżej rukoli
- kozi ser (opcjonalnie)
- Posiekane orzechy macadamia (opcjonalnie)
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu
- ocet balsamiczny
- świeży kolorowy pieprz do smaku
Figi kroimy na ósemki, przekładamy do czystego naczynia. Balsamico, sok z cytryny oraz miód łączymy razem i odrobinę podgrzewamy, następnie skrapiamy w naczyniu świeże figi i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Świeżą rukolę wykładamy na talerze, dodajemy szynkę serrano, macerowane figi i kruszymy na wierzch kozi ser. Pozostałym po macerowaniu fig syropem polewamy wierzch sałatki i posypujemy odrobiną siekanych orzechów i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy. Smacznego!
Pyszne połączenie, uwielbiam! Kozi ser plus figa - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńModa na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?
OdpowiedzUsuńhttps://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html
Wygląda na bardzo lekki posiłek, dla mnie to jak najlepiej. Czy myślisz, że kozi ser mogłabym zastąpić fetą?
OdpowiedzUsuńHej..rozumiem, że pewnie nie lubisz koziego sera co? ja osobiście zrobiłabym tz knelki z ricotty + fety (pół na pół) z ziołami by zaostrzyć lekko smak całej sałatki. Całuję :-)
UsuńPiękne zdjęcia!!!! Aż chce się jeść i poznawać! Ja lubię na kcalmara też wchodzić. Mają fantastyczne te zdjęcia!
OdpowiedzUsuń