Carpaccio z buraków, macerowaną figą i kozim serem
przepis własny
Składniki:
- 2 pieczone buraki
- 3 świeże figi
- pół opakowania rukoli
- odrobina oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu nawłociowego lub innego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kozi ser (opcjonalnie)
- orzechy (opcjonalnie)
Buraki obierz i pokrój na plastry. Najlepiej użyć do tego tz mandoliny do warzyw, która ma regulacje grubości. Rozłożyć plastry buraka na talerzu, następnie wyłożyć rukolę, macerowane w winie figi i pokruszyć kozi ser, Na koniec posypać siekanymi orzechami i skropić wierzch oliwą. Smacznego
Idealne danie te ciepłe dni ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie to wygląda! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńSzybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.
Ale pysznie to wygląda, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com/pl/
Bardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam buraki, ale pod taką postacią jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i oryginalny pomysł :) Ostatnio chyba rukola jest bardzo w modzie bo widzę, że ludzie ją masową kupują i różnie przyrządzają :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję swoich sił w tym przepisie :)
Pozdrawiam i czekam na kolejne posty