4.9.16

Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą

Trochę pogoda dzisiaj zaskoczyła ale lody i tak zjedzone..w końcu mieliśmy piękne słońce cały poprzedni tydzień. Jeżyny na ogrodzie dojrzały więc pomysł na zrobienie lodów był strzałem w dziesiątkę :-)






Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą
przepis własny

Składniki:

  • 600ml śmietany 36%
  • 8 żółtek
  • 230g cukru
  • 600ml ubitej śmietany kremówki 36% 
  • 500g mascarpone
  • szczypta soli
  • 100ml wódki porzeczkowej
  • 800g jeżyn + do dekoracji
  • 200g posiekanej białej czekolady

Przygotowanie:
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h 
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka  przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z mascarpone na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz wódkę porzeczkową, delikatnie mieszamy do połączenia się składników  i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy rozduszone widelcem jeżyny oraz czekoladę i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania jeżynowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Ależ to pyszne musi być! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie! Lato wciąż za oknem, więc warto wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji