Lody jeżynowe z mascarpone i białą czekoladą
przepis własny
Składniki:
- 600ml śmietany 36%
- 8 żółtek
- 230g cukru
- 600ml ubitej śmietany kremówki 36%
- 500g mascarpone
- szczypta soli
- 100ml wódki porzeczkowej
- 800g jeżyn + do dekoracji
- 200g posiekanej białej czekolady
Przygotowanie:
Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24h
Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z mascarpone na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz wódkę porzeczkową, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy rozduszone widelcem jeżyny oraz czekoladę i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania jeżynowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'C
Smacznego :-)
Ależ to pyszne musi być! :D
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Lato wciąż za oknem, więc warto wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń