Kolejna zachcianka szparagowa tym razem w połączeniu z łososiem i sezamem...oczywiście użyłam tahini z najlepszych rąk bo z lokalnej Poznańskiej firmy
Primavika :-), którą uwielbiam!
Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami
przepis własny
Składniki: na spód
- 180g masła
- 340g mąki pszennej
- 20g białego sezamu
- 1 łyżka tahini (użyłam Primavika )
- jajko
- odrobina soli
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, wyrobić ciasto dłońmi na gładko i rozwałkować na wielkość blaszki. Wypiec w temperaturze 180' około 20 minut, ostudzić.
Składniki: na farsz
- 250g ricotty
- łyżeczka tahini (użyłam Primavika )
- 90ml śmietanki 30%
- łyżka oliwy sezamowej
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 2 jajka
- 200g pieczonego łososia
- pół pęczka zielonych szparagów
- świeże listki kolendry
- sól, pieprz do smaku
Ricottę łączymy z tahini, śmietanką, jajami, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczonego łososia rozdrabniamy widelcem i przekładamy na spód upieczonej tarty, ze szparagów przygotowujemy wstążki obieraczką do warzyw, rzucamy na wyłożonego łososia i zalewamy masą jajeczno śmietanową. Wsuwamy do piekarnika na 170' i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rzucamy na wierzch wstążki szparagów oraz świeże listki kolendry.
Smacznego :-)
Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie szparagów, Twoja tarta wygląda obłędnie i narobiła mi niezłego smaka :D
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Kocham wszystkie rodzaje tart. Muszę ją wypróbować!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/