27.1.16

Migdałowe makaroniki z kremem czekoladowo sezamowym

i znowu...masło sezamowe od Primavika :-) jest niesamowicie smaczne bez względu do czego się go użyje! Dziś makaronikowa uczta z pyszną kawą a dla Was fajny przepis :-) Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji wypiekać te małe cudeńka, kilka wskazówek tutaj i pamiętajcie...że nie zawsze należy trzymać się temperatur podanych w przepisie!
Migdałowe makaroniki z kremem czekoladowo sezamowym
przepis własny

Składniki:
  • 200g zmielonych migdałów
  • 200g cukru pudru
  • 60g białek
 Migdały oraz cukier przesiewamy przez drobne sito, to co zostało rozdrabniamy ponownie w mikserze bądź młynku do kawy i przesiewamy raz jeszcze. Dodajemy  białka
wszystkie składniki wymiesza.
Składniki: na bezę włoską

  • 200g cukru 
  • 50g wody
  • 75g białek
  • szczypta soli
  • termometr 
Wodę i cukier umieszczam w garnuszku, natomiast białka i sól w misie malaksera. Termometr ustawiam na 118'C, wstawiam garnuszek z cukrem na wolny ogień i gotuję. Gdy osiągniemy temperaturę 100'C włączamy mikser z białkami do uzyskania ubitej piany,  Gdy termometr da znać o uzyskaniu temperatury 118', zdejmujemy z ognia syrop i wlewamy go stróżką do ubijanych białek. Ubijam białka do czasu aż misa od spodu nie jest już gorąca lecz letnia, łączę białka z  masą makaronikową na trzy tury. W trzeciej turze staramy się połączyć jak najlepiej białka by nie mieszać zbyt długo. Przekładamy masę do worka i wyciskamy na matę. Nagrzewamy piekarnik do temp 30' i wyłączamy wkładając na 30 minut makaroniki do wysuszenia. Włączyłam ponownie piec na 150'C i piekłam makaroniki 14 minut.

Składniki: na krem czekoladowo sezamowy
  • 150g czekolady 56%
  • 100g śmietanki 36%
  • 50g masła sezamowego
  • szczypta soli
Podgrzać śmietanę do wrzenia, zalać nią czekoladę, odstawić. Następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego, dodać masło sezamowe oraz szczyptę soli i dobrze wymieszać, odstawić aż masa zgęstnieje, następnie przełożyć ją do worka cukierniczego i nadziewać makaroniki. Połączyć makaronik z kremem i włożyć do zastygnięcia do lodówki.
Smacznego :-)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji