Idealne dyniowe kotleciki z jarmużem
przepis własny
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki purre z dyni
- 1 marchew zwykła
- 1 żółta marchew
- Garść drobno posiekanego jarmużu wcześniej blanszowanego i odciśniętego z wody
- ½ cebuli poszatkowanej drobno
- 1 ząbek czosnku
- Pół pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- Bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- Oliwa roślinna do smażenia
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy
na bardzo drobno lub zwyczajnie przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno
siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, możemy założyć rękawiczki
i mieszać rękoma by bardzo dokładni połączyć składniki, chodzi o to by dobrze
się zlepiły. Nie potrzebujemy tutaj dodawać jajek ani też mąki, dobrze ugotowana
jaglanka zastępuje nam te dwa składniki. Formujemy okrągłe kotleciki i
obtaczamy je w bułce tartej, następnie smażymy na bardzo gorącym oleju tak by
od razu uzyskać chrupki wierzch kotlecika.
ale musiały być pyszne!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko i pewnie tak smakują!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
bardzo lubię wszelkiego rodzaju wegańskie kotleciki, a te szczególnie mi się spodobały i to pewnie ze względu na dodatek dyni! poza tym, jak widać - są pełne zdrowia i pysznych dodatków :)
OdpowiedzUsuńAleż o nie wyglądają!
OdpowiedzUsuńMoj smak
OdpowiedzUsuń