Pizza bacowska z boczkiem, oscypkiem i żurawiną
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 450g mąki pszennej ( użyłam T450 )
- 10g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml letniej wody
- 50g oliwy extra vergin
- puszka pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- garść świeżego rozmarynu,
- sol do smaku ( opcjonalnie )
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
- oscypek
- bundz
- mozzarella
- wędzony boczek
- cebula czerwona i biała
- listki tymianku
- konfitura żurawinowa
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, resztę składników według uznania i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut. Po wypieczeniu wierzch polać konfiturą żurawinową i podawać.
Smacznego:-)
uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, ależ to musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńa ile osób naje się z tej porcji? :)
OdpowiedzUsuńMój facet + moje 2 córki + ja...w zaleznosci ile kto je😀
Usuńdzięki :)
UsuńDzisiaj piekłam. Rewelacja! ;)
OdpowiedzUsuń