Przyszła nam z Werą ochota na ciasteczka, koniecznie musiały być z drobinkami czekolady, prawie jak pieguski, chrupiące, słodkie, pachnące czekoladą i dokładnie takie wyszły, może nawet lepsze bo naszym genialnym składnikiem była również przepyszna słodka, miodowa pasta sezamowa idealnie nadająca się do tego typu kruchych ciastek! Strzał w dziesiątkę...biegnę parzyć kawę :-)
Sezamowe ciasteczka z czekoladą
przepis własny
Składniki:
- 220g mąki tortowej
- 120g cukru
- 1 jajko
- 140g pasty sezamowej z miodem
- 140g miękkiego masła
- 150g groszków czekoladowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najniższych obrotach. Gdy ciasto połączy się w kulę, wykładamy je na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt grubości 0,5cm, wykrawamy ciasteczka ulubioną foremką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków w odstępach 3 centymetrowych gdyż ciasteczka trochę podrosną. Pieczemy w temperaturze 170' około 15 minut uważając by zbyt mocno się nie przypiekły, wszystko zależy od piekarnika, jeśli rumienią się u Was szybciej należy skrócić nieco czas np do 10 minut.
Polecam i życzę smacznego :-)
Swietne ciasteczka! To ja tez kawke poprosze :) Zaraz bede :))
OdpowiedzUsuńOk ale ta pasta sezamowa to tahini? bo ja mam paste z czarnego sezamu I juz nie wiem jaka ma byc w przepisie?
OdpowiedzUsuńTahini nie zawiera cukru, jest to pasta z mielonych ziaren sezamu io mocnym smaku a pasta sezamowa z miodem jest słodka, delikatniejsza w smaku, specjalnie do wypieków chociaż jeśli użyjesz tahini zamień cukier na miód i dodaj go nieco więcej niż w przepisie
Usuńoo do takich ciasteczek nie trzeba nas specjalnie namawiać ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) kradnę jedno do kawki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńjednym slowem wyglądają uroczo... a smakować muszą pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają: )
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis dzieki
OdpowiedzUsuń