WSZYSTKIM DZIECIOM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE, ŻEBY DZIEĆMI DŁUGO ZOSTAŁY!
Pavłova z truskawkami i mini bezikami
przepis własny
Składniki: na bezę
- 180g białek
- 300g zwykłego cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
- odrobina barwnika spożywczego w kolorze różowym (do mini bezików )
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 1 białko (30g)
- 2 łyżki cukru
- truskawki
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, gdy są już dobrze ubite dodaję po łyżce cukru dalej ubijając na wysokich obrotach, dalej dodałam budyń i ocet winny ubijając tylko do połączenia składników. Na papierze narysowałam okrąg, wyłożyłam ubite sztywne białka i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (160') i od razu zmniejszyłam temperaturę do 100'. Nie piekę bezy 10 minut w wysokiej temperaturze jak przewidują inne przepisy, ponieważ temperatura tak od razu się nie zmniejszy więc 10 minut zamienia się na 20 a beza staje się koloru rdzawego. Bezę piekę przez 1,5 godziny i zostawiam ją na noc w piekarniku.
Beziki zrobiłam z tej samej masy, dodając do worka patyczkiem odrobinę barwnika. Wycisnęłam na pergamin masę bezową i piekłam razem z dużą bezą 1,5godz :)
Białko do kremu ubijam na sztywno z cukrem, śmietankę również ubijam.
Mascarpone mieszam w blenderze, dodaję ubitą śmietankę, mieszam, dodaję białko i teraz mieszam już łyżka bardzo delikatnie by masa była puszysta. Masę wyłożyłam na bezę, ułożyłam truskawki i dookoła wcisnęłam upieczone mini beziki.
Smacznego :)
Ja zapraszam do siebie też na pavlova :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotujebochce.blogspot.com/2013/05/pavlova-z-kremem-mascarpone-i.html
wygląda niewyobrażalnie pięknie O.o
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Muszę w najbliższym czasie i ja zrobić Pavlovą :)
OdpowiedzUsuńPyszny widok!
OdpowiedzUsuńPavlowa to moje ulubione.
Cudnego urlopu, z piękną pogodą Gosiu.
cudowna, jesteś mistrzynią bez!
OdpowiedzUsuńbez jaj? z jajami! :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu beza wyszła Ci bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuńWszystkie wypieki wyglądają przepysnie i każdy inny.
Dziękuję za zaproszenie, wspólne pieczenie i polecam się na przyszłość :)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpiękna :) mini beziki urocze :) dziękuję za wspólne pieczenie!!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię patrzeć na Pavlovą !!!! LOVE
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
twoja Pavlova jest wyborna:))) wiem z doświadczenia:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie Ci wyszła, Pavlova nadal przede mną
OdpowiedzUsuńale kiedyś i ja się skuszę !
Piękne, co jedna to lepsza. Najadłam się samymi fotkami.
OdpowiedzUsuńEkstrawagancka i piękna Pavlova :)
OdpowiedzUsuńWygląda przebajecznie, naprawdę! Od samego widoku czuję cukier w ustach. Nie wiem, dlaczego, przecież nie przepadam za bezą... ; o
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Ooooj, myślę, że to świetny pomysł. Ci, którzy będą mogli ją schrupać, będą Ci wdzięczni! :P
UsuńO tak, Pavlova wygląda tak eterycznie o elegancko jednocześnie.. <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te ciasta ale ja niestety zbyt dużo nie mogę iść jeść. Jednak jeżeli nadarzy się okazja to oczywiście ją zjadam. W sumie również bardzo podoba mi się korzystanie z serwisu kulinarnego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ ponieważ właśnie tam znajduję zdecydowanie najlepsze przepisy na różne desery.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńHello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
My web site looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find
a theme or plugin that might be able to resolve this issue.
If you have any suggestions, please share. Cheers!
Feel free to visit my page:::: 부산오피
(freaky)
Dzięki za przydatne słowa.
OdpowiedzUsuńNa blogu można znaleźć wiele interesujących ciekawostek.
szorowarki i zamiatarki