Risotto ze szparagami
Składniki:
- 200g ryżu do risotto
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 40ml białego wina
- 1l wody
- 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur
- 3 łyżki masła
- 20g startego parmezanu
- pieprz świeżo mielony
- pół pęczka świeżego koperku
- 1 pęczek zielonych szparagów
Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki, przekrój na pół, pozostaw główki na boku a drugą część szparaga potnij na plasterki. Przygotuj bulion, zagotuj wodę i dodaj kostki warzywne Vegeta Natur, zamieszaj i odstaw. Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj plasterki szparagów i podsmażaj aż zmiękną, można podlać odrobiną bulionu. Przełóż podsmażone szparagi do miseczki i na tej samej patelni podsmaż posiekaną na drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ryż do risotto, przez chwilę podsmażaj tylko z cebulą i czosnkiem aż ryż stanie się szklisty, podlej winem i poczekaj aż się wchłonie. Gdy ryż wchłonie całkowicie wino zaczynamy podlewać bulionem warzywnym Vegeta Natur. Czynność powtarzamy do wykorzystania bulionu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy podsmażone szparagi a także odłożone wcześniej główki i dopiero podlejmy bulionem. Chwilę jeszcze gotujemy, dodajemy parmezan, odrobinę pieprzu oraz posiekaną zieleninę i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz, dekorujemy zieleniną, odrobiną ciętego parmezanu i podajemy :-) Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur
Fantastyczne zielone risotto ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż więc dla mnie będzie to super potrawa.Jeszcze nie jadłam a wygląda rewelacja
OdpowiedzUsuńTen przepis wygląda na dość prosty i tak smaczny, że szkoda nie spróbować. Zawsze używasz tylko zielone szparagi, czy białe też mogą być?
OdpowiedzUsuńRyż uwielbiam pod każdą postacią,teraz zobaczę jak smakują ze szparagami które też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrzepis dość prosty i smakowicie wygląda ,osobiście zrezygnowałem z wina bo dzieci będą jadły.
OdpowiedzUsuńRyż uwielbiają u nas wszyscy domownicy, szparagi również .Taka kompozycja jak najbardziej mi odpowiada .Ładnie kontrastuje na talerzu .
OdpowiedzUsuńFajny nie skomplikowany przepis Szparagi uwielbiamy wszyscy ,ale pod taka postacią będą robione po raz pierwszy .
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań to pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńAle żałuję, że nie trafiłam na Twój przepis już w zeszłym roku! No nic... muszę cierpliwie poczekać na szparagi, które wręcz kocham i z wielką przyjemnością spróbuję Twojego risotto:)
OdpowiedzUsuńTeż kocham lato i nowalijki, a szparagi są u mnie na pierwszym miejscu.
OdpowiedzUsuńPowiem tylko, że jak ktoś raz upichci to się zakocha w tej potrawie, a teraz jest sezon na szparagi. Przepyszne, polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na risotto :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie, będziemy śledzić uważnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :) Na pewno smakowało jeszcze lepiej. :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne z moimi ukochanymi szparagami ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Szparagi pasują do takich dań :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda! Aż zgłodniałam, a jeszcze nie jadłam śniadania ;)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie! Na pewno spróbuję i ja!
OdpowiedzUsuńสมัคร pg slot สมัครสมาชิก เพื่อรับความสนุกสนานที่กำลังจะเกิดขึ้นอย่างไม่เคยสัมผัสมาก่อนกับ pg slot เว็บสล็อตออนไลน์ที่กำลังมาแรงที่สุดในปีนี้ กับเกมสล็อต
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI must spend a while learning much more or figuring out more.
Co za blog co chwile odkrywam coś nowego!
OdpowiedzUsuńrzetelne informacje i wpisy!
OdpowiedzUsuń