26.5.13

Czarny makaron z nowalijkami i łososiem

Makaron, który straszy.. tak go nazwę bo oczywiście tylko ja skusiłam się na jego spróbowanie.
Nie ma super zapachu po rozpakowaniu ale nie ma co się stresować bo ugotowany pachnie jak zwyczajny makaron, może straszy kolorem..nie wiem! Ja zjadłam go ze smakiem choć miałam duży problem z jakimi składnikami go podać, padło na nowalijki, w końcu trzeba z nich korzystać :) łosoś... dodatek idealny!
Czarny makaron z nowalijkami i łososiem
przepis własny

Składniki:
  • 200g makaronu barwionego kałamarnicą
  • pęczek białych szparag
  • 200g pomidorów koktajlowych 
  • 100g wędzonego łososia
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • 1/4 łyżeczki soli
Makaron ugotuj według przepisu. Wstaw w oddzielnym garnku wodę na szparagi dodając 1/4 łyżeczki soli. W tym czasie obierz szparagi i pokrój na małe kawałki, wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe. Ugotowany makaron odcedź,dodaj do niego czerwone pesto i oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj całość i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Do makaronu wrzuć blanszowane szparagi, pomidorki koktajlowe i świeżo pokrojony tymianek. Gotuj 5 minut ciągle podrzucając. Ułóż na talerzach porcję makaronu, na wierzch dodaj wędzone plastry łososia. Podawaj na ciepło.


16 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam takiego makaronu. Świetne zestawienie szparagi i pomidory, a do tego łosoś- pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda całkiem nieźle, ja bym się nie bała:) po wypiciu soku z noni już niczego się nie boję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie wygląda!

    zapraszam na pomarańczowe ciasto!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie by się nie udało tak łatwo wystraszyć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wyśmienicie :) nie jadłam jeszcze takiego makaronu... wszystko przede mną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeny. U Ciebie to jedzenie coraz piękniejsze. Nic tylko jeść oczami.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bym się nie wystraszyła bo wygląda MEGA i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzostwo świata !

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta? mistrzostwo? ja to już nie wiem kiedy Wy żartujecie poznanianki!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji