Makaron, który straszy.. tak go nazwę bo oczywiście tylko ja skusiłam się na jego spróbowanie.
Nie ma super zapachu po rozpakowaniu ale nie ma co się stresować bo ugotowany pachnie jak zwyczajny makaron, może straszy kolorem..nie wiem! Ja zjadłam go ze smakiem choć miałam duży problem z jakimi składnikami go podać, padło na nowalijki, w końcu trzeba z nich korzystać :) łosoś... dodatek idealny!
Czarny makaron z nowalijkami i łososiem
przepis własny
Składniki:
- 200g makaronu barwionego kałamarnicą
- pęczek białych szparag
- 200g pomidorów koktajlowych
- 100g wędzonego łososia
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonego pesto
- 1/4 łyżeczki soli
Makaron ugotuj według przepisu. Wstaw w oddzielnym garnku wodę na szparagi dodając 1/4 łyżeczki soli.
W tym czasie obierz szparagi i pokrój na małe kawałki, wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty.
Przekrój na pół pomidorki koktajlowe.
Ugotowany makaron odcedź,dodaj do niego czerwone pesto i oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj całość i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,
wymieszaj.
Do makaronu wrzuć blanszowane szparagi, pomidorki koktajlowe i świeżo
pokrojony tymianek. Gotuj 5 minut ciągle podrzucając. Ułóż na talerzach
porcję makaronu, na wierzch dodaj wędzone plastry łososia. Podawaj na
ciepło.
Jeszcze nie jadłam takiego makaronu. Świetne zestawienie szparagi i pomidory, a do tego łosoś- pyszne!
OdpowiedzUsuńcałe zestawienie faktycznie udane i wiosenne;)
Usuńwygląda całkiem nieźle, ja bym się nie bała:) po wypiciu soku z noni już niczego się nie boję:)
OdpowiedzUsuńJa też się nie boję przecie:)
Usuńciekawie wygląda!
OdpowiedzUsuńzapraszam na pomarańczowe ciasto!
www.cookplease.blogspot.com
dzięki!
UsuńMnie by się nie udało tak łatwo wystraszyć ;-)
OdpowiedzUsuńno Ciebie to chyba nikt nie jest w stanie:)
Usuńwygląda wyśmienicie :) nie jadłam jeszcze takiego makaronu... wszystko przede mną :D
OdpowiedzUsuńa to koniecznie musisz spróbować :)
UsuńJeny. U Ciebie to jedzenie coraz piękniejsze. Nic tylko jeść oczami.
OdpowiedzUsuńgdyby tak umieć to normalnie osą bym była;)
Usuńja bym się nie wystraszyła bo wygląda MEGA i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńto kiedyś może Ci zaserwuje Aniu:)
UsuńMistrzostwo świata !
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ta? mistrzostwo? ja to już nie wiem kiedy Wy żartujecie poznanianki!
Usuń