Kto ich nie lubi? są proste, szybkie w wykonaniu, przy tym dość tanie i nie wymagają biegania po sklepach za składnikami niedostępnymi bo zwykle można przyrządzić danie z makaronu z tym co mamy akurat pod ręką. Ten makaron dedykuję Weronice, która ciągle musi się prosić o zwyczajne dania w mojej kuchni np ostatnio doprosiła się pomidorowej zaznaczając, że mam ugotować tradycyjną, zwykłą, najlepszą taką jak ona lubi bez dodatku dyni :) więc specjalnie dla niej, dla mojej córki ugotowałam tradycyjną zupę z makaronem a dziś makaron fusilli, najlepszy na świecie, pachnący dla niej...dla Weroniki :)
Makaron fusilli w sosie śmietanowo pieczarkowym
mojego przepisu
Składniki: na 4 porcje
- 300g makaronu fusilli
- 700g świeżych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 250ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki bulionu ( użyłam rosołu )
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Pokroić na drobno cebulę oraz czosnek, wrzucić na patelnię i na malutkim ogniu podsmażać 5 minut. Cebula nie ma być spieczona. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć aż zaczną się kurczyć, podlać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i dusić przez 10 minut aż sos odparuje. Ugotowany makaron przełożyć na patelnie z sosem, wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę, jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na talerze posypując wierzch parmezanem. Podawać od razu.
Smacznego :)
pieczarki w śmietanie <3
OdpowiedzUsuńten kto wymyślił to połączenie powinien zostać nazwany cudotwórcą!
dokładnie masz rację!
UsuńKocham makaronu, a twój prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńja go tez kocham i wszystkie inne:)
UsuńTaki makron to ja mogłabym jeść codziennie! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwitam w klubie:)
Usuńuwielbiam taki makaronik, już dawno nie robiłam bo ja też ciaglę eksperymenty jak już dorwę się do gotowania:)))
OdpowiedzUsuńno właśnie a dzieci cierpią biedne, oj biedne:)
Usuń