Wybrałam piekarnik parowy Elekrolux model EOC6851AOX dzięki połączeniu pary 25% i gorącego powietrza 74% gwarantuje że potrawy są soczyste w środku i cudownie chrupiące z wierzchu.Przekonałam się o tym już za pierwszym razem gdy piekłam w nim po raz pierwszy chleb na zakwasie. Upiekł się idealnie, nastawiony czas wystarczył bez wydłużania czasu pieczenia a skórka chleba dzięki funkcji pary była chrupiąca, błyszczała tak jak powinna i była równomiernie wypieczona. Byłam zachwycona, nie da się ukryć, w końcu chleb to moja fobia! Oprócz funcji pary, piekarnik posiada termosondę, która umożliwia precyzyjną kontrolę nad temperaturą pieczonego mięsa co z pewnością przyda się Rafałowi gdy tylko nasza kuchnia przejdzie metamorfozę! Ponadto mogę ustawić sobie 20 pozycji w pamięci piekarnika z których najczęściej korzystam. Urządzenie posiada system VelvetClosing cichego domykania więc nie muszę się martwić o zbitą szybę podczas mojej nieuwagi no i oczywiście najbardziej ceniona funkcja czyszczenia! Jeszcze nie miałam okazji wypróbować ale na pewno dodam tutaj uwagę gdy już ten proces przebrnę - czyści czy nie czyści bo podobno nie trzeba szorować dzięki funkcji samoczyszczenia pirolitycznego . A oto chleb z piekarnika parowego!
Chleb wiejski
według Moniki Waleckiej
Składniki: na 1 bochenek
- 125g aktywnego zakwasu pszennego
- 375g ciepłej wody
- 350g mąki pszennej o zawartości białka 12%
- 150g mąki pszennej razowej
- 10g soli
Podstawowe dane techniczne
Klasa efektywności energetycznej:
A+
A+
Wymiary w zabudowie (W x S x G) [mm]:
600x560x550
600x560x550
Wymiary WxSzxG [mm]:
594x594x568
594x594x568
Całkowity pobór mocy [W]:
3380
3380
Całkowita długość kabla [m]:
1,6
1,6
Napięcie [V]:
220-240
220-240
Wymagany bezpiecznik [A]:
16
16
Wbrew temu co napisalas blog ten ma malo wspolnego z pieczeniem chleba a raczej wyglada na reklame piekarnika.
OdpowiedzUsuńWitam też mam ten piekarnik i jest super do pieczenia chleba A czy Pani wylewa dodatkowo wodę na spod piekarnika czy tylko para z piekarnika dziękuję za info
OdpowiedzUsuńW pieczeniu chleba, czy mięsa dużą rolę odgrywa piekarnik, dlatego przy zakupie warto kupić sprzęt wysokiej jakości. Ja mam akurat Boscha. Do zakupu zainspirował mnie ten poradnik kuchnia.wp.pl/sztuka-pieczenia-miesa-jak-przyrzadzic-miekka-i-soczysta-pieczen-6446314421044865a. Mój piekarnik jest wyposażony w termoobieg 4D i dzięki temu wszystko jest pieczone równomiernie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik EOB8S39WZ steam boost. Ma zakres temperatur do 230 stopni jak i pozostałe modele piekarników tej marki. Starszy typ electroluksa który kupiłam 14 lat temu miał najwyższą temp 250 stopni. Piekłam na tej temp. jedynie pizzę. Chleb piekłam po 15 minut w temp. 220 stopni, 200 i 190. Jest to temperatura zbliżona do temp. w piecu chlebowym, który sukcesywnie stygnie. W obecnym piekarniku mam specjalny program "pieczenie chleba" podczas którego piekarnik zaparowuje. Jestem obecnie na etapie testowania pieczenia chleba z parą. Temperatura 220 stopni jest zbyt wysoka. Dzisiaj piekłam chleb zaczynając od 200 stopni z parą i musiałam obniżyć do 190 bo zbyt mocno przypiekała się skórka a wypiekać chleb powinno się przynajmniej przez 40 minut.
OdpowiedzUsuńPamiętam z czasów dzieciństwa chleb wypiekany w piecu przez moją babcię. To był smak, który nie sposób porównać do pieczywa z marketów.
OdpowiedzUsuńhttps://www.kominkideluxe.pl/