6.7.12

Nie ma to jak domowy makaron!

Pierwsze koty za płoty i jest, domowy makaron pięknie rozwałkowany domową maszynką a następnie pocięty- na zdjęciu odrobina nitek dla sprawdzenia, reszta pappardelle 3 jajeczne, o leśnym zapachu i  na zielono a maszynka przyda się nie tylko do wałkowania ciasta makaronowego:) Zapraszam na wiosenne, zielone pappardelle :)
Pappardelle z zielonymi warzywami pachnące grzybkami
Autor: Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe"

Składniki: na 400g
  • 3 całe jaja
  • 300g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
Przesiej mąkę na blat , zrob w środku zagłębienie i wbij jaja, dodaj sól oraz oliwę.
Zmieszaj mąkę z jajami aż do połączenia składników, zagniataj ciasto. Wyrabiaj je 8 minut, po tym czasie uformuj z ciasta kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie rozpłaszcz ciasto i przepuść kilka razy przez urządzenie do wyrabiania makaronu.Pamiętaj aby stale posypywać ciasto mąką.

Ponadto:
  • 400g szparagów
  • 50g solonego masła + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g zielonego groszku
  • 30g suszonych grzybów
  • 2 pory (pominęłam)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 szczypty przyprawy paprykowej (użyłam papryki)
  • 500g domowego makaronu
  • 60g startego parmezanu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Obierz szparagi, posiekaj łodygi na kawałki długości 2 cm, wrzuć do wrzącej wody i gotuj 2 minuty.
Opłucz i przepłucz pod zimną wodą, odstaw na bok.
Roztop masło, dodaj oliwę z oliwek,  groszek, moczone odsączone grzyby, szparagi i smaż 5 minut.
Wlej smietanę i podgrzewaj jeszcze minutę. Wymieszaj z natką pietruszki i papryką a potem posól i odstaw na bok.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż do tego samego garnka. Wlej sos szparagowy i mieszaj 30 sekund aby smaki się połączyły.
Nałóż na talerze, posyp parmezanem  i podawaj.
Smacznego!
Dodaję do akcji:

12 komentarzy:

  1. Taki domowy makaron na pewno wyszedł pyszny:))) esz, zazdraszczam:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię domowy makaron i czuję się boginią w kuchni.... zuwazyłam jednak, że tagliatelle co niektorych firm, są naprawde dobre, jak domowe, wiec moja boskość coraz częściej na tym cierpi.

    Pozdrawiamy serdecznie

    tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem nie twierdzę że nie są dobre- sama kupuję makarony! bez przesady nie będę za każdym razem bawić się z makaronem ale maszynka rewelacja do rozwałkowywania!taki był cel:)

      Usuń
  3. Pysznie u Ciebie, z tym domowym to mistrzostwo. Ja też niedawno korzystałam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę bo wiesz jak smakuje! a jest pyszny przecież:))

      Usuń
  4. podziwiam!
    danie i umiejętności.
    u mnie w rodzinie najlepszy makaron pochodzi od Babci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie tam umiejętności- to proste jest przecież, nie trzeba umieć- robiłam pierwszy raz!

      Usuń
  5. A z tytułem to ja się zgodzę w całej rozciągłości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji