Pappardelle z zielonymi warzywami pachnące grzybkami
Autor: Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe"
Składniki: na 400g
- 3 całe jaja
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy extra virgin
Zmieszaj mąkę z jajami aż do połączenia składników, zagniataj ciasto. Wyrabiaj je 8 minut, po tym czasie uformuj z ciasta kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie rozpłaszcz ciasto i przepuść kilka razy przez urządzenie do wyrabiania makaronu.Pamiętaj aby stale posypywać ciasto mąką.
Ponadto:
- 400g szparagów
- 50g solonego masła + 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g zielonego groszku
- 30g suszonych grzybów
- 2 pory (pominęłam)
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty przyprawy paprykowej (użyłam papryki)
- 500g domowego makaronu
- 60g startego parmezanu
- sól do smaku
Obierz szparagi, posiekaj łodygi na kawałki długości 2 cm, wrzuć do wrzącej wody i gotuj 2 minuty.
Opłucz i przepłucz pod zimną wodą, odstaw na bok.
Roztop masło, dodaj oliwę z oliwek, groszek, moczone odsączone grzyby, szparagi i smaż 5 minut.
Wlej smietanę i podgrzewaj jeszcze minutę. Wymieszaj z natką pietruszki i papryką a potem posól i odstaw na bok.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż do tego samego garnka. Wlej sos szparagowy i mieszaj 30 sekund aby smaki się połączyły.
Nałóż na talerze, posyp parmezanem i podawaj.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Taki domowy makaron na pewno wyszedł pyszny:))) esz, zazdraszczam:))))
OdpowiedzUsuńto fakt, pychota!
UsuńZrobię domowy makaron i czuję się boginią w kuchni.... zuwazyłam jednak, że tagliatelle co niektorych firm, są naprawde dobre, jak domowe, wiec moja boskość coraz częściej na tym cierpi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
tapenda
owszem nie twierdzę że nie są dobre- sama kupuję makarony! bez przesady nie będę za każdym razem bawić się z makaronem ale maszynka rewelacja do rozwałkowywania!taki był cel:)
UsuńPysznie u Ciebie, z tym domowym to mistrzostwo. Ja też niedawno korzystałam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę bo wiesz jak smakuje! a jest pyszny przecież:))
Usuńnajlepszy na świecie !!!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję i pozdrawiam
Usuńpodziwiam!
OdpowiedzUsuńdanie i umiejętności.
u mnie w rodzinie najlepszy makaron pochodzi od Babci.
Jakie tam umiejętności- to proste jest przecież, nie trzeba umieć- robiłam pierwszy raz!
UsuńA z tytułem to ja się zgodzę w całej rozciągłości.
OdpowiedzUsuńmam nadzieje:)))
Usuń