10.7.12

Kostka porzeczkowa na spodzie Oreo

Ostatnio jestem na etapie słodkości, nie wiem dlaczego ale strasznie chce mi się piec..nie budzę się już jak dawniej o 11:00 w południe, nie wyleguje się przed tv i zasypiam z kurami... podobno tak określa się wiek dojrzały :) wstaję...tup tup do kuchni po kawę, odebranie poczty...zakupy i gary a w myślach torty, ciastka i różnego rodzaju słodkie rarytasy! Rosnę..czuję, że rosnę :)) obiecuję sobie,że to ostatni raz, że już nie będę i znów dostaje w prezencie owoce...i znów trzeba coś z nich zrobić i nigdy nie wpadam na pomysł smakowych kefirów tylko w wir słodkiego ciasta jakiekolwiek by ono nie było!
Tym razem kostka serowa z dużą ilością porzeczek na ogromnie słodkim spodzie z ciasteczek Oreo.
Kostka porzeczkowa na spodzie Oreo
przepis własny

Składniki:
  • 500g serka twarogowego zmielonego
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki do masy serowej ( u mnie agrestowa ) + 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe na wierzch
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • ciasteczka oreo na spód
Przygotowanie:
Ubić śmietankę na sztywno, dodać serek i zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, ostudzić i wlać do masy serowej. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami oreo, wylać masę sernikową i wstawić do lodówki na ok 3 godziny. Gdy sernik zastygnie, wyłożyć na wierzch porzeczki i zalać kolejną porcją galaretki. Chłodzić jeszcze godzinę.
Smacznego :)

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie desery ! ten wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przesmacznie - i fajnie że nie trzeba piec spodu, tylko wykłada się całymi nadzianymi ciastkami:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, mniam, mniam:} wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto mega wspaniałe i takie... na bogato! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Wygląda przepysznie. Nie mogę oderwać wzroku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bosko! Teraz nie bede mogla zasnac z wrazenia :))

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka piękna! przepyszny, pomysłowy spód i piękny, symetryczny wierzch

    OdpowiedzUsuń
  8. i bardzo dobrze, i niech Ci nie przechodzi, bo z tej potrzeby słodkości dajesz nam dużo radości (kurcze ale mi się zrymowało) chodzi o to że świetne słodkości Ci wychodzą i my możemy podpatrywać.
    Ja chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się bardzo cieszę, że chcesz skorzystać z przepisu! i fajnie napisałaś- dziękuję ale muszę przystopować bo jak się nie zmieszczę w kuchni to już nic dla Was nie zrobię :)))

      Usuń
  9. Ale świetny pomysł z tym spodem z Oreo :) I podoba mi się porzeczka na wierzchu, to taki niedoceniany owoc.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie to musi smakować. Kocham takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O taką kostką to nawet ja bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam:)
    Jakiej wielkości tortownica będzie odpowiednia do masy?
    Bajeczny przepis...

    OdpowiedzUsuń
  13. moja jest kwadratowa 25x25
    Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boże jakie cudne! Szukałam właśnie przepisów na ciasto z porzeczkami i trafiłam znów do Ciebie...Wszystkie drogi prowadzą do Alzacji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz...cieszę się, że to znowu mój przepis jest cudny:))

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji