Macie ochotę na ciasto?
Jest kaloryczne ale za to nie za słodkie i szybko znika :)
Kto jest chętny to zapraszam!
Kto jest chętny to zapraszam!
Tarta z serkiem Mascarpone i truskawkami
mojego przepisu
Składniki kruchego ciasta:
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki na krem:
- 250g serka Mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 2 białka jaj
- 4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- starta czekolada
- listki mięty
Kremówkę ubijam na sztywno, odstawiam.
Białka ubijam na sztywno bez cukru, odstawiam.
Serek Mascarpone ucieram mikserem z cukrem pudrem, następnie dodaję ubitą kremówkę i białka.
Wszystko mieszam delikatnie łyżką. Na ostudzony blat ciasta nakładam masę serową i dekoruję truskawkami, startą czekoladą i miętą.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Wow obłędna.
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy nie jadłam ciasta sama:)) była obłędna!
Usuńi co z tego, że kaloryczne?!
OdpowiedzUsuńw obliczu takiego smaku o kaloriach się nie mówi.
w sumie to jest racja!
Usuńpięknie wygląda! I jaki prosty krem, pycha...
OdpowiedzUsuńKurcze dziękuję!
UsuńWyglada bardzo smakowicie! I jaka prosta w wykonaniu. Pozdrowienia, Malgosiu!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Agnieszko:) miło Cię widzieć!
UsuńPysznie sfotografowana!
OdpowiedzUsuńA my jedliśmy taką samą tartę na niedzielny deser.
Dziękuję serdecznie:) to mamy Amber podobne gusta:))
Usuńcudnie apetyczne. tęsknię o naszych truskawek.
OdpowiedzUsuńja też się nie mogę doczekać już naszych truskawek! oj będę działać z nimi, będę!
UsuńPyszny przepis! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńNiebo!
OdpowiedzUsuńwiem:)
Usuńpiekne kolory...mmm ostatnio wcinam truskawki non stop :)
OdpowiedzUsuńdzięki:))
UsuńZ ciekawości zapytam, czy krem z tych składników "nie ucieka" przy krojeniu ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Tapenda
Odpowiadam więc :) serek mascarpone w opakowaniu jest sztywny i jeśli dodasz resztę składników to białka spowodują zastygnięcie kremu po schłodzeniu w lodówce więc nic a nic nie wypływa:)) buziaki
UsuńNapatrzeć sie nie mogę, taka śliczna jest ta tarta;)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie:)
UsuńWygląda bosko! I ten krem... I te truskawki...:)
OdpowiedzUsuńno tak a sezon dopiero przede mną hehe
UsuńŚwietnie wygląda! Z chęcią bym zjadła... może jutro zrobię taką :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że zrobiłaś :)
UsuńWygląda niesamowicie, schrupałabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńja też bym schrupała po raz kolejny:)
UsuńJutro będę robić, wygląda bosko ale mam pytanie na te składniki jaka wielkość blaszki powinna być?
OdpowiedzUsuń