Moi domownicy nieco znudzili się monotonnością w kuchni i prawie, że nie chcą słyszeć już o szparagach i rabarbarze, jednak nie mają wyboru chyba, że upichcą sobie coś sami:)))
Nie rozumiem jak można nie cieszyć się z ogromnych ilości szparagów na stole! Ja tam pamiętam gdy w Bledzewie u ciotki biegało się z samego rana zebrać wystające szparagi i wcinało się każdego dnia ich stosy tradycyjnie z masełkiem i bułką, były tak pyszne, że nie można było im się oprzeć..ja w każdym razie do dziś nie mogę:)
Zupa z białych szparagów lekko kokosowa
mojego przepisu
Składniki: na 4 miseczki
- 2 pęczki białych szparagów
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 3/4 l bulionu z warzyw
- 1 łyżka masła
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki śmietanki 12%
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie obrać, usunąć zgrubiałe końcówki.
Dolną część szparagów do połowy pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Resztę odłożyć na później. Do gotującej się zupy dodać listek laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe i świeży koperek.
Wszystko gotujemy na miazgę, następnie miksujemy na krem. Przelewamy krem do garnka, dokładamy resztę pozostawionych szparagów i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i masło. Podajemy zupe udekorowaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
Dodaję do akcji:
mmm szparagi i mleko kokosowe brzmia pysznie - zapisuje :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńFajna zupa i fajne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńWspaniale się prezentuje ta zupa!
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni również sezon szparagowy w pełni.
Dzisiaj jedliśmy krem z białych szparagów.
Idealnie się zgrałyśmy.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie w tym szparagowym sezonie:)
Usuńohhh, jak ona kremowo wygląda! *___* głupio przyznać, ale do tej pory nie próbowałam białych szparagów. tfu, co ja piszę - nie próbowałam szparagów w ogóle! ;O
OdpowiedzUsuńczas to zmienić! może właśnie w takiej wyśmienitej zupce...? ^^
o kochana popraw się! bo szparagi się pogniewają i będziesz jadła te pierwsze z łykiem hehe
UsuńLekko kokosowa bardzo mnie fascynuje! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, próbuj i smacznego!
Usuńintryguje mnie dodatek kokosu do szparagów:) to musiało byc pyszne!:)
OdpowiedzUsuńa to spróbuj, zobaczymy czy Ci posmakuje :)
Usuń