Dla sernikoholików polecam lekką, orzeźwiającą wersję!
Limonkowy sernik z czekoladą i malinami
przepis własny
Składniki: na spód (wyjdą dwa spody)
- 60g masła pokrojonego w plastry
- 50g cukru
- 1 jajko
- 30g kakao
- 120g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki: na polewę czekoladową
- 100g mlecznej czekolady
- 50g śmietanki 34%
Składniki: na masę serową
- 330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
- 250g ricotty
- 3 jajka
- 250g śmietany 34%
- 120g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sok + skórka z jednej limonki
- świeże maliny + troszkę jeżyn
Dwa rodzaje sera łączymy ze schłodzoną tymiankowo limonkową śmietanką oraz mąką. Do masy serowej dodajemy jajka i miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy na upieczony czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, polać czekoladą i udekorować malinami oraz gałązkami tymianku. Najlepiej schłodzić 20 minut i podawać! Smacznego :-)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :-)
UsuńMniam! Świetna kompozycja zdjęć, które sprawiają, że sernik wygląda jeszcze apetyczniej :]
OdpowiedzUsuńdziękuję Natalia :-)
UsuńZazdroszczę własnej działki. Mialam kiedyś, jak byłam młoda i głupia, wtedy nie lubiłam tam chodzić bo mnie zaganiano do podlewania. ☺😉
OdpowiedzUsuńa ja nie miałam nigdy ..za to teraz przyszedł na mnie czas - odpowiedni moment do wieku Patrycja :-)
UsuńTeż zazdroszczę działki i sernika! Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńClaire ...sernik, pycha :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny, musiał smakować naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia! *.*
OdpowiedzUsuńSernik wygląda nieziemsko pysznie! :)
Jaką średnicę musi mieć tortownica :)
OdpowiedzUsuń