Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem
- 2 dojrzałe średnie banany (około 185 g)
- 2 duże jaja
- 80 ml olej kokosowy, stopiony
- 100g mąka ryżowa
- 100g zmielonych migdał
- 50g filiżanki osuszonego kokosa
- 150g brązowy cukru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Rozgrzej piekarnik do 180'
Banany zmiksuj z jajami i olejem na gładką masę.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
Dodaj mieszaninę bananów i wymieszaj razem
Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec przez 40-45 minut
lub do momentu, kiedy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, a ciasto
będzie sprężyste w dotyku.
- 150g cukier,
- 30 ml wody,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietanki
Wlać cukier i wodę do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia na średnio-niskim ogniu.
Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę - uważaj, ponieważ spowoduje to wzrost
karmelu w rondlu.
Mieszaj, aż bąbelki opadną i dodaj masło. Wróć do ognia i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści, a karmel zgęstnieje.
Dodaj szczyptę soli (do smaku)
Mieszaj, aż bąbelki opadną i dodaj masło. Wróć do ognia i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści, a karmel zgęstnieje.
Dodaj szczyptę soli (do smaku)
Niech karmel ostygnie lekko, zanim wyleje się ciasto.
Do dekoracji:
karmelizowane plastry banana
Wygląda przepysznie! Za późno, żeby przygotować ją na świąteczny stół, ale na pewno po świątecznym łakomstwie, w weekend z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń