1.1.18

Noworoczny sernik arabski

Dziś pierwszy dzień Nowego Roku a w nim pierwszy noworoczny sernik, który rozpływa się w ustach, jest nie za słodki i z mnóstwem arabskiego smaku i klimatu. Kto kocha chałwę, wodę różaną i cudowne różowe różane płatki temu na pewno posmakuje! Nie mam postanowień noworocznych bo nigdy ich nie dotrzymuje, niech ten rok idzie swoim torem, niech przyniesie nowe wyzwania i da szczęście na mojej buzi. Niczego specjalnego nie potrzebuję. Chcę tworzyć nowe ciasta, rozwijać się zawodowo i w końcu by moje #ciastojakzobrazka stało się realnym światem.Wam wszystkim czytającym mojego bloga życzę najlepszości w Nowym Roku, oby każdego dnia był coraz lepszy i dodawał Wam skrzydeł!

Noworoczny sernik arabski
mojego przepisu

Składniki: na spód
  • 300g mąki migdałowej
  • 100g masła
  • 100g chałwy czekoladowej
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
Z wszystkich składników wyrobić ciasto, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie rozwałkować placek na 0,5cm grubości, wyłożyć nim formę i upiec. Ostudzić w tym czasie przygotowując masę sernikową.

Składniki:na masę sernikową
  • 750g sera ricotta
  • 4 białka
  • 200g wody różanej
  • 200g śmietanki 36%
  • 150g chałwy pistacjowej
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i wylać na ostudzony spód. Piec w piekarniku do 140' przez około 50 minut lub do czasu aż masa sernikowa będzie ścięta. Po upieczeniu ostudzić i przełożyć na noc do lodówki. Następnego dnia oblać wierzch sernika czekoladą, obsypać brzegi kruszoną chałwą oraz pistacjami i zwieńczyć płatkami różanymi. Smacznego!

Dodatki:
  • biała czekolada
  • chałwa pistacjowa
  • pistacje
  • płatki róży



        Przepis bierze udział w konkursie #beko a o idealnym piekarniku więcej w filmiku :-)



11 komentarzy:

  1. Dopiero co skończyłam jeść mój sernik a Ty mi tu z takimi cudami wyjeżdżasz? Nieludzkie to Gocha,nieludzkie :-) Zrobie koniecznie, może na następny weekend :-) Najlepszego w Nowym Roku, niech się wiedzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię serniki a ten ładnie wygląda i przepis nie jest trudny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie siedzę nad książkami do języka arabskiego.. więc sernik arabski brzmi bardzo ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie. Jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji