Kotleciki na spontanie z kaszy którą ugotowała w pewnej cukierni cukierniczka na wegański krem :-) Takie czasem sytuacje się dzieją! Oczywiście z części powstał tort wegański a z pozostałej jaglanki szybko przygotowałam kotleciki. Dawno nie gotowałam więc te zjadłam z przyjemnością bo były bardzo smaczne i aromatyczne. Kminek zrobił dobrą robotę, nie zapomnijcie go dodać! To szybkie i proste kotleciki, nie wyrzucajcie kaszy i róbcie koniecznie! Nie bójcie się też pominąć jajka, kasza świetnie się klei a schłodzone kotleciki nie będą problemem podczas pieczenia czy smażenia :-)
Kotleciki jaglano pieczarkowe
Składniki:
- 250g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 300g pieczarek
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz, chili do smaku
- jajko ( można pominąć jeśli chcemy uzyskać kotleciki wegańskie)
- odrobina płatków owsianych
- łyżka oliwy
Cebulę podsmażamy na złoto na oliwie, dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowane pieczarki i smażymy aż zmiękną, odparują i staną się złote. Ugotowaną kaszę przesmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy do pieczarek, krótko podsmażamy całość i studzimy. W tym czasie siekamy pietruszkę, którą dokładamy do masy jaglanej, dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w płatkach i układamy na talerzu i chowamy do lodówki najlepiej na noc (dużo lepiej smażą się schłodzone)
Można również kotleciki upiec w piekarniku!
Sos:
- 250g pieczarek
- 200ml śmietanki
- pół pęczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Pieczarki podsmażamy, doprawiamy do smaku i na końcu dolewamy śmietankę. Redukujemy odrobinę do powstania sosu i podajemy z kotlecikami.
Mi smakowały bardzo a kminek dodaje charakteru 👌
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki, robię podobne wegańskie, z różnymi przyprawami, a zamiast jajka dodaję gluta lnianego. ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię czasem zjeść coś bez mięsa ❤️
UsuńOstatnio oswajam jaglankę i ciągle trafiam na fajne przepisy z nią w składzie. Fajna synchronizacja.
OdpowiedzUsuńJaglaną trudna w doprawieniu bo nie zawsze udało mi się z niej przyrządzić coś smacznego ale te kotlety godne polecenia!
UsuńDzięki za ten przepis. Niby z pieczarek można zrobić mnóstwo rzeczy, a mnie jakoś brakuje na nie ostatnio pomysłu, więc dorzucam sobie te kotleciki do przepisów w Trello :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że trochę zainspirowała ❤️
UsuńJakie smakowite cudeńka. :)
OdpowiedzUsuńSmaczniutkie cudeńka 👌
UsuńZjadłabym :D Nie wiem tylko czy pokonam wewnętrzne lenistwo, bo wszystkie działania w kuchni staram się zredukować do minimum, ale jak natchnie mnie na gotowanie dłuższe niż przez 10 minut, to wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam często ale czasem trzeba 😜
UsuńPodoba mi się ten przepis, akurat mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńPokochasz te kotleciki!
UsuńDziękuję za ten przepis. Właśnie powracam do diety wegańskiej. Takie przepisy są na wagę zlota
OdpowiedzUsuńGrzechu warty jeśli lubisz jaglanki i pieczarki ❤️
Usuń