Te śledzie to już mój wymysł...jeden pieczony burak, trochę pestek granatu, jabłko i kwaśna śmietana. Bardzo dobre, łagodne śledzie, fajnie soczyste dzięki pestkom granatu, które możecie postawić na świątecznym stole może na kolejny rok :-) Użyłam tradycyjnie do przygotowania tych śledzi, moich marynowanych bałtyckich korzennych śledzi, które sama marynuję w zalewie winno korzenno jabłkowej o której pisałam
tutaj
Buraczane śledzie z jabłkiem i owocem granatu
przepis własny
Składniki:
- 200g korzennego bałtyckiego śledzia z tego przepisu klik
- jeden pieczony burak
- 1 kwaśne twarde jabłko
- pestki granatu z połowy owocu
- 250g kwaśnej śmietany
- kolorowy pieprz świeżo zmielony
Burak oraz jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, pestki granatu, pokrojonego w mniejsze kawałki śledzia i wszystko solidnie przemieszać. Doprawić pieprzem, ponownie wymieszać i przełożyć do suchego, czystego słoja. Wstawić do lodówki na 2-3 dni
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.