Drożdżowy placek z morelami i tymiankiem
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 80-100 ml mleka, letniego
- 1,5 łyżki cukru
- 60 g maki pszennej chlebowej
ciasto właściwe:
- cały rozczyn
- 70ml mleka
- 2 jajka
- 400g mąki pszennej chlebowej
- opakowanie cukru waniliowego
- 50g cukru
- szczypta soli
- 75g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 500g świeżych moreli
- tymianek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka pokruszonych płatkow migdałowych
- 3 łyżki cukru
Przygotowujemy rozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy
na okolo kwadrans. Po tym czasie drodze powinny sie nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąka tak aby otrzymac rozczyn o konsystencji
jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w
cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien
urosnac i zaczac babelkowac.
Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej w przepisie, jajka
i laczymy skladniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie az
polaczymy skladniki dokladnie. Ciasto bedzie lejace i klejace, ale takie
ma byc. Pracujemy z ciastem tak aby wbic w nie jak najwiecej powietrza.
Ciasto bedzie sie zespalac powoli. Dodajemy wiecej maki, cukier i
cukier waniliowy, odrobine soli. I tak stopniowo dodajemy maki, na koncu
ciasto laczymy z maslem i wyrabiamy w podobny sposob jak wczesniej.
Pamietajmy aby nie dodawac wiecej maki niz to jest w przepisie. Im
dluzej bedziemy pracowac z ciastem, rozciagac, skladac, unosic i rzucac
na stolnice, tym lepszy bedzie efekt. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut,
po czym odrywamy jego kawalek, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem
swiatlka (metoda tzw. window pane test) i jezeli sie nie rozerwie,
jezeli jest elastyczne, to znaczy ze ciasto mozna odstawic do
wyrastania. Ciasto skladamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej
misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut. Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem i rozciągamy ciasto by przełożyć je do blaszki (najlepiej by były to dwie blaszki 30x40 cm, wtedy ciasto wyjdzie cieńsze ) Ciasto odkładamy do napuszenia na 15 minut, następnie wykładamy pokrojone morele i posypujemy tymiankiem.
Przygotowujemy kruszonke: podane składniki łączymy palcami,
rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka
posypujemy ciasto
Pieczemy w temperaturze 180' 25 minut
Smacznego!
j
Ciasta drożdżowe z owocami nie mają sobie równych:)
OdpowiedzUsuń