Nie no, to ciasto jest dla mnie bezcukrowym, bezglutenowym hitem, serio! Gdy zrobiłam ciasto, jego konsystencja wydawała mi się nieco luźna, przypominała papkę dla dzieci z jabłek, taką wiecie jak w słoiczkach dla niemowląt ale raz kozie śmierć pomyślałam i przelałam do blaszki. Był to bardzo dobry wybór bo ciasto upiekło się pięknie, jest bardzo lekkie i jest tak wilgotne, że jedząc je ma się wrażenie, że je się mus! Nie dodawajcie żadnej dodatkowej mąki, nie pieczcie z termoobiegiem, niech ciasto dojdzie samo góra/dół i nie róbcie za wysokiej temperatury pamiętając, że każdy piekarnik jest inny i inaczej będzie piekł na podanej przeze mnie temperaturze! Każdy kto upiecze to ciasto będzie zadowolony, wiem to!
Bezglutenowe fit ciasto daktylowe z jeżynami bez cukru
przepis własny
Składniki: na blaszkę 25cm
- 150g suszonej figi
- 150g suszonych daktyli
- 1 starte na grubych oczkach jabłko
- 200g wody z moczenia daktyli
- 150g stopionego masła
- 4 jajka
- 250g mąki orzechowej ( wystarczy zmiksować ulubione orzechy na proszek )
- 2 duże łyżki mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść płatków migdałowych
- 6 kostek czekolady 72% + 2 łyżki wody kokosowej lub mleka
- jeżyny
Suszone owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia, poodcinaj z fig twarde końcówki, z daktyli usuń pestki i przełóż owoce do szklanej miski blendera kielichowego. Dolej 200g wody po daktylach i zmiksuj pulsacyjnie na gładką pulpę. Jajka zmiksuj mikserem na pianę tyle ile się maksymalnie spienić uda, następnie dodaj do nich pulpę daktylową oraz starte jabłko, dolej masło i delikatnie przemieszaj. Przesyp mąkę orzechową oraz kokosową i proszek i ponownie przemieszaj do połączenia się składników. Wylej ciasto do formy, rozsyp na wierzchu jeżyny, posyp płatkami migdałowymi i piecz do suchego patyczka bez termoobiegu w temperaturze 170'. U mnie trwało to 60 minut. Odstaw do ostygnięcia, zrób czekoladowe kleksy ( kostki roztop i dodaj wodę, wymieszaj ) i podziel do kawy. Smacznego!
Ciekawe połączenie daktyli i jeżyn. Wygląda pysznie... Dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Jeżynobranie 2017. Pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuńByło mi również miło 😊
UsuńKurcze będę musiał poczekać pół roku na sprawdzenie tego przepisu. ;)
OdpowiedzUsuńpół roku? dlaczego?
Usuń