Truskawki w syropie herbacianym z dodatkiem wanilii
Składniki: na dwa słoiczki
- 500g truskawek
- łyżka suszu z hibiskusa
- łyżka suszu z róży
- 500g wody
- 500g cukru
- ziarenka z jednej wanilii
Do wyparzonych słoiczków WECK #996 rozkładamy zaparzony susz i przygotowujemy syrop: Do rondla wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Gotujemy aż powstanie gęsty syrop cukrowy, dolewamy napar herbaciany, oczyszczone w całości truskawki, ziarenka wanilii i ponownie gotujemy 5 minut.
Przekładamy do wyparzonych słoików, do środka wkładamy też przeciętą wanilię i zamykamy. Pasteryzujemy na sucho (25 minut w 115 stopniach) lub na mokro (15 minut) pamiętając o dobrych praktykach wekowania.
Jaka szkoda , już sezon się skończył .Ciekawi mnie czy da radę z truskawek zamrożonych zrobić ten syropek ?
OdpowiedzUsuńMuszę to zrobic
OdpowiedzUsuń