Pierogi z łososiem i ricottą
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej T450
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Składniki: na farsz
- 250g ricotty
- 200g posiekanego wędzonego na zimno łososia
- pęczek posiekanego świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
- otarta skórka z niewoskowanej cytryny
Składniki połączyć razem, doprawić i odstawić.
Lekko podsyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj farszem, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Gotowe pierogi podawać z kwaśną śmietaną.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDanie musi być przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam taką kuchnie, ten przepis jak dla mnie jest rewelacyjny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwiwlbiam takie zestawienie smakowe Koniecznie musze ukraść ten pomysł Przypadł mi do gustu i to bardzo!
OdpowiedzUsuńIle pierogów wychodzi z takiej porcji mąki?
OdpowiedzUsuńfajnie napisane
OdpowiedzUsuń