Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 4 plastry schabu
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 12 szt zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarelli
- 8 dużych suszonych pomidorów (Marki OLE )
- Sól, pieprz, tymianek
Dodatki:
- Młode ziemniaki pocięte na plastry
- Odrobina świeżego rozmarynu
Sałatka:
- Kilka białych szparagów
- Kilka zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe
- Świeża rzodkiewka
- Duża garść Rukli
- Łyżka oliwy cytrynowej
- Łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Łyżeczka miodu do polania wierzchu
Schab rozbijamy tak jak na kotlety, układamy po 2 plasterki
cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na
ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon.
Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie,
kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz tak by szynka
pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do
wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone ziemniaki w plastry i posypujemy
rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym
czasie przygotowujemy sałatkę.
Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy
jeokoło 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę
z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz
sok z cytryny i delikatnie mieszamy, na końcu dokładamy odsączone szparagi i
ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.
Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz
sałatą z kolorowych szparagów.
Smacznego!
Oj Małgoś, jadłabym!
OdpowiedzUsuńSmakowite szparagi to najlepsze co można zobaczyć na talerzu :)
OdpowiedzUsuńhttp://artofcooking2.blogspot.com/