Ucierane, bezglutenowe ciasto z rabarbarem i malinami
przepis własny
Składniki:
- 130g mąki bezglutenowej ( takiej )
- 50g mąki migdałowej
- 50g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 80g słodkiej śmietanki
- 60g likieru pomarańczowego Cointreal
- rabarbar
- plastry świeżego kokosa
- maliny i mięta do dekoracji
Włącz piekarnik na 170'
Masło utrzyj z cukrem na bardzo białą, gładką, puszystą masę. Najlepiej gdy składniki są w temperaturze pokojowej. Do ubitego masła dodaj po jednym jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach by masa się nie zważyła, gdy jajko połączy się z masą, dodaj kolejne jajko i kolejne. Następnie dolej likier oraz śmietanę. Mąki i proszek połącz w oddzielnej miseczce i dodawaj bardzo powoli do masy ubijając na najniższym stopniu miksera. Gdy tylko masa będzie jednolita, zakończ miksowanie. Wyłóż blaszkę papierem, przełóż masę, obłóż wierzch rabarbarem i malinami i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie ostudź ciasto, obsyp cukrem pudrem, udekoruj według własnego uznania i możesz jeść :-) Smacznego!
Wygląda meeeeeeeeeeeeega apetycznie <3
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
smacznie wygląda zapraszam na blog nowy
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda to ciasto :) Ale wcale nie jest takie proste do zrobienia. Zwłaszcza z tym warzeniem się ciasta. Ale myślę, że praktyka czyni mistrza :)
OdpowiedzUsuńPowiedz mi, jak mikser czyścisz? Masz zmywarkę? Bo jeżeli nie, to chętnie się dowiem, jak to robisz ;)
Jeśli składniki masz w temperaturze pokojowej to masa nie powinna się zważyć ponieważ oba składniki - masło i jaja są ciepłe..ważą się wtedy gdy masło masz ciepłe ( temp pokojowa ) i dodasz zimne z lodówki jajko. Ciasto jest na prawdę proste, uwierz mi! Co do miksera to nie mam potrzeby go jakoś specjalnie czyścić...nie myśl sobie, że masło w temp pokojowej aż tak "chlapie" ..to nie śmietana :-) ..nie mam zmywarki :-) a mój mikser po miksowaniu tej masy w ogóle nie był brudny, wystarczyło umyć rózgę :-) to wszystko
Usuńpoza tym...miksera nie wkłada się do zmywarki :-)
UsuńCiasto wygląda apetycznie :) Bardzo piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Dziękuję za ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńlekki obiadek
OdpowiedzUsuń