30.1.16

Migdałki czyli ciasteczka migdałowe chrupiące.

Migdałki ...tak można nazwać te ciasteczka, ponieważ jest w nich mnóstwo migdałów! Są chrupiące i słodkie..no cóż, jak to z ciastkami bywa! Jedno ciasteczko do kawy to nic takiego..gorzej gdy zasmakują i chce się tylko więcej a tak może być z migdałkami :-) bo są naprawdę pyszne!
Ciasteczka migdałowe
przepis własny

Składniki:
  • 80g masła
  • 150g mąki mieszanej (pół na pół drobna semolina + pszenna krupczatka )
  • 1 jajko
  • 50g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, następnie na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt i wykrawać małe krążki przekładając je na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
  • 2 białka
  • 200g cukru 
  • 150g zmielonych migdałów
  • łyżka rumu migdałowego lub olejku
Białka ubić na puch, następnie dodawać powoli cukier ubijając dalej, gdy białka są już ubite dodać rum i zmielone migdały. Wymieszać szpatułką do połączenia się masy. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać masę na przygotowane już krążki z migdałowego ciasta. Na wierzch masy migdałowej wcisnąć blanszowany migdał i piec w 130' około 25 minut. Ciastka po upieczeniu wydają się miękkie ale gdy ostygną staną się chrupiące i będzie można je swobodnie trzymać w dłoni. Smacznego :-)


5 komentarzy:

  1. O, Czesi robią takie na Boże Narodzenie, myslivecke knofliky je nazywają czy jakoś tak, pyszne są! Tobie wyszły śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz..to nawet nie wiedziałam :-) ale dobrze wiedzieć!

      Usuń
  2. Ostatnio polubiłam ciasteczka migdałowe, ale takich jak ty nie robiłam, kradnę przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji