Migdałki ...tak można nazwać te ciasteczka, ponieważ jest w nich mnóstwo migdałów! Są chrupiące i słodkie..no cóż, jak to z ciastkami bywa! Jedno ciasteczko do kawy to nic takiego..gorzej gdy zasmakują i chce się tylko więcej a tak może być z migdałkami :-) bo są naprawdę pyszne!
Ciasteczka migdałowe
przepis własny
Składniki:
- 80g masła
- 150g mąki mieszanej (pół na pół drobna semolina + pszenna krupczatka )
- 1 jajko
- 50g zmielonych migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, następnie na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt i wykrawać małe krążki przekładając je na blachę wyłożoną papierem do wypieków.
- 2 białka
- 200g cukru
- 150g zmielonych migdałów
- łyżka rumu migdałowego lub olejku
Białka ubić na puch, następnie dodawać powoli cukier ubijając dalej, gdy białka są już ubite dodać rum i zmielone migdały. Wymieszać szpatułką do połączenia się masy. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać masę na przygotowane już krążki z migdałowego ciasta. Na wierzch masy migdałowej wcisnąć blanszowany migdał i piec w 130' około 25 minut. Ciastka po upieczeniu wydają się miękkie ale gdy ostygną staną się chrupiące i będzie można je swobodnie trzymać w dłoni. Smacznego :-)
O, Czesi robią takie na Boże Narodzenie, myslivecke knofliky je nazywają czy jakoś tak, pyszne są! Tobie wyszły śliczne :)
OdpowiedzUsuńa widzisz..to nawet nie wiedziałam :-) ale dobrze wiedzieć!
UsuńOstatnio polubiłam ciasteczka migdałowe, ale takich jak ty nie robiłam, kradnę przepis ;-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka, do schrupania :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuń