przepis własny
Składniki: sałatki
- 1 fioletowa marchew
- 1 pomarańczowa marchew
- 1 żółta marchew
- 1 czerwona hiszpańska pomarańcza
- sok z jednej czerwonej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- kawałek 2 cm imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 małej chili
- 2 łyżeczki masła sezamowego ( takiego )
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- garść tajskiej bazylii
- garść świeżej tajskiej bazylii
- odrobina siekanego szczypiorku
- 2 łyżki białego sezamu
- 1 czerwona pomarańcza pokrojona w cząstki
Przygotowanie:
Marchew obrać i ściąć plastry obierakiem do warzyw, przełożyć do dużego naczynia, dodać filetowaną pomarańcze. Sezam uprażyć na suchej patelni. W blenderze umieścić wszystkie składniki dresingu, zmiksować na gładką masę, dresing przelać do naczynia z marchewką i pomarańczą, wszystko dokładnie wymieszać, dodać na końcu prawie cały uprażony sezam oraz posiekany szczypiorek, przemieszać i wyłożyć do misy. Udekorować cząstkami pomarańczy, świeżymi listkami bazylii oraz sezamem. Smacznego.
Też swego czasu korzystałam z produktów PRIMAVIKA, trzeba przyznać, że są konkretne. A Twoja sałatka... nie pozostaje mi nic innego, jak spróbować :) Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
zdecydowanie polecam jeśli lubisz surowe warzywa :-)
UsuńNigdy nie używałam produktów z tej firmy
OdpowiedzUsuńPolecam..masła są pyszne jakiekolwiek otworzysz! i nie piszę tego dlatego, że otrzymuję od nich produkty ale dlatego że są na prawdę dobre!
UsuńCudna jest ta sałatka. Ja zakupiłam kolorową marchew w tamtym tygodniu i tez juz zrobiłam sałatke ale z gotowanej.
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda.
Nie jestem jakąś zwolenniczką surowizny ale ta zamarynowana w pomarańczach dała radę i nawet moja mama poprosiła o dokładkę więc jest spoko :-)
Usuń