9.6.15

Faszerowane portobello mięsem i aromatycznym serkiem

Uwielbiamy faszerowane grzyby ... wiadomo, męska strona woli z mięskiem więc dziś połączenie dla wszystkich. Dodanie serka do  mięsa doskonale poprawia jego aromat ale to nie wszystko ... powoduje że mięso jest bardziej delikatne, mniej zbite i to cały sukces! Serek o smaku pieczonej papryki i oliwek wkomponował się smakowo idealnie a portobello zniknęło w mgnieniu oka :-)
Faszerowane portobello mięsem i aromatycznym serkiem
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 4 średnie grzyby portobello 
  • 200g mielonej wieprzowiny
  • opakowanie serka Arla Apetina o smaku grillowanej papryki i oliwek
  • 50ml śmietany kremowej 30%
  • 6 oliwek zielonych
  • 1/2 łyżeczki kaparów
  • mała chili
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby umyć, osuszyć, wyciąć środek i odstawić.  Mięso mielone przełożyć do naczynia średniej wielkości, śmietanę połączyć z serkiem, wmieszać do mięsa. Oliwki, kapary i chili bardzo drobno posiekać, dodać do masy mięsnej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso bardzo dobrze zagnieść do całkowitego połączenia składników, może stać się nieco luźne ale to nie szkodzi, ponieważ w trakcie smażenia się zetnie. Przygotować dwa naczynia, w jednym rozbełtać jajko, w drugi nasypać bułkę tartą. Faszerować portobello masą mięsno serową, następnie maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Rozgrzać patelnie z odrobiną oleju i smażyć faszerowane grzyby z obu stron do zrumienienia. Podawać z sałatą oraz rukwią wodną.


30 minut z Apetiną

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji