Święta tuż, tuż ... ani się nie obejrzymy kiedy zasiądziemy do świątecznego stołu chociaż ja osobiście w tym roku na luzie ... zero pośpiechu, zero wielkich przygotowań, zero zachodu, pełen relaks :-) jednak co niektórzy szaleją w kuchni, stroją domy, mieszkania, pokoje ... szorują okna i pewnie malują jajka dlatego też chociaż jeden mały świąteczny wpis dla Was na prosty, szybki i całkiem smaczny mazurek .. przynajmniej nie jest taki słodki jak te kupne! efektownie wygląda i jest na tyle mały, że na pewno zostanie skonsumowany na jeden raz :-) Ja ze swojej strony życzę Wam wspaniałych Świąt, odpoczynku przede wszystkim, smacznego jaja i smakowitych zapachów w Waszych kuchniach :-) Do zobaczenia w kolejnym po świątecznym tygodniu!
Mazurek serowy z mango
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z
wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do
połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30
minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na serowy środek
- 400g sera twarogowego
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, ser miksuję z pastą waniliową oraz mąką ziemniaczaną, dodaję ubite jajka i przekładam na wcześniej upieczony spód. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 130' piekąc około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia najlepiej przez całą noc.
Składniki: na wierzch
- 100g czekolady 72%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 50g pulpy z mango
- kilka dużych sułtanek
- kilka jadalnych bratków
- kilka listków czerwonej bazylii
Czekoladę umieszczamy w miseczce, rozpuszczamy w łaźni wodnej, dodajemy olej i ponownie mieszamy, delikatnie przelewamy na wierzch masy serowej poruszając blaszką by czekolada ładnie się rozlała na całej powierzchni. Na wierzchu czekolady łyżeczką wykładam pulpę mango i patyczkiem robię wzór mieszając z czekoladą. Wkładam do lodówki na 20 minut, następnie wyjmuję i układam po boku sułtanki. Dekorujemy jadalnymi bratkami oraz czerwoną bazylią. Smacznego!
piękny jest ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny ! Jadłabym :)) Ta dekoracja jest niesamowicie zachęcająca i połączenie smaków klasa :D
OdpowiedzUsuńJeden z najładniejszych mazurków jakie widziałam. Pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo piękny mazurek! Najlepsze życzenia :-)
OdpowiedzUsuńAlez egzotycznie. A z tymi bratkami piękniej być po prostu nie mogło :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta mozaika :)
OdpowiedzUsuń