Szaleństwo Świąt dobiegło końca a ja jeszcze dzisiaj serwuje Wam kolejny przepis na mazurka .. szaleńczo pysznego i jakże uroczego! No bo cóż innego mogłoby zauroczyć jak nie pięknie czerwona barwa malin!
Mazurek malinowo czekoladowy
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki kakao
- żółtko
Z
wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do
połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30
minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: nadzienia malinowego
- 300g świeżych lub mrożonych malin
- 100g cukru
- 100ml malinówki
Maliny z cukrem umieść w rondelku i smaż jak konfiturę około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj malinówkę, smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Składniki: nadzienia czekoladowego
- 300g czekolady
- 100g masła
- 100g śmietany
- 100ml whisky
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy whisky i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nadzienie malinowe wylewamy na spód upieczonej tarty, przykrywamy lśniącą czekoladą, układamy połówkami malin i przechowujemy w lodówce.Kroimy po około 2 godzinach aż czekolada zastygnie.
Składniki: na falbankę
- 100g mascarpone
- 50g cukru pudru
- 100g stopionej czekolady 56%
- 100g śmietany 36% ubitej na 80%
Mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Przełóż krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj falbankę dookoła mazurka.
Smacznego!
cudowny! <3
OdpowiedzUsuńKlasyczne, ale jakże pyszne połączenie ;-)
OdpowiedzUsuńMazurków nigdy za wiele ;-) no i czekolady też
OdpowiedzUsuńfalbanka mnie urzekła <3 maliny i czekolada to jedno z najlepszych połączeń :D
OdpowiedzUsuńWspaniały, zresztą kto powiedział że mazurek jest tylko na Wielkanoc?
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńcudo :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny:( U nas w tym roku był kajmakowo - malinowy:)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny! :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze ta falbanka.. cudo!
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda przepyszne:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie:jakie wymiary ma foremka?
porządny blog
OdpowiedzUsuń