przepis zaczerpnięty z Piekarni po godzinach
z moimi zmianami
Składniki: na zaczyn:
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 45 g letniej wody
- 75 g białej pszennej maki chlebowej
Składniki: na ciasto właściwe:
- 500g białej pszennej maki chlebowej
- 100g mąki żytniej T2000
- 100g mąki pszennej razowej
- 455g letniej wody
- 13g soli
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- garść posiekanego tymianku
Do dużej miski wsypać maki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pokrojone pomidory i tymianek i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gore umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Piękny chleb. Do tego sposób podania kanapki - mistrzowski. Bardzo udane zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńcudowny!
OdpowiedzUsuńO, wygląda tak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła kromkę:)
OdpowiedzUsuńO tak - suszone pomidory i tymianek, to jedno z moich ulubionych połączeń... o ile nie najulubieńsze ;)
OdpowiedzUsuń