znalazłam ją w książce którą całkiem niedawno nabyłam... jest pięknie wykonana, cudne fotografie i fajne przepisy. Babka dość prosta, po raz pierwszy piekłam na semolinie, konsystencja babki wyraźnie inna niż z czystej mąki pszennej, bardzo gęsta, pozbawiona pęcherzy powietrza, wilgotna po upieczeniu i fajnie kwaskowa przez oblanie syropem cytrynowym. Jak na moje oko mogłaby być pieczona w niższej temperaturze. Na święta myślę idealna!
Baba jogurtowo cytrynowa
Semolina and yogurt - Lemon syrup cake
na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection "
Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 220 szklanka cukru pudru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 150g mąki pszennej
- 160g semoliny
- 280g jogurtu naturalnego
- 220g cukru pudru
- 80ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180'
Ubić masło z cukrem oraz skórką cytrynową, dodać po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, semolinę oraz jogurt, wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę, wmieszać je do masy w dwóch partiach. Przełożyć do formy i piec około 50 minut. Tymczasem przygotować syrop cytrynowy.
Odstaw upieczona babkę na kilka minut (5 min ) nakłuj szpikulcem i zalej gorącym syropem.
Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 180'
Ubić masło z cukrem oraz skórką cytrynową, dodać po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, semolinę oraz jogurt, wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę, wmieszać je do masy w dwóch partiach. Przełożyć do formy i piec około 50 minut. Tymczasem przygotować syrop cytrynowy.
Odstaw upieczona babkę na kilka minut (5 min ) nakłuj szpikulcem i zalej gorącym syropem.
Smacznego!
Cytrynowo- jogurtowa - to musi być bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do wypróbowania :-)
UsuńŚwietny przepis, mega to wygląda!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że baba zwróciła Twoją uwagę :-) Tym bardziej, że to trochę inna baba hehe
UsuńMam też semolinę, chciałam makaron robić a teraz tez i babkę ;-)
OdpowiedzUsuńmakaron już znasz ... babki jeszcze nie a ja ja bardzo polecam !
UsuńHmmm wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńPotrafię sobie wyobrazić jaka puszysta i przepyszna w smaku jest ta babka :D
Proponuję upiec i zjeść :-)
UsuńPrzepiękna dekoracja babki!
OdpowiedzUsuńFantastyczna!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, szczególnie ozdobiona kwiatkami :)
OdpowiedzUsuńfajna baba
OdpowiedzUsuń