Kolejny pyszny talerz, który pochłonęłam ze smakiem... prosto, szybko i smacznie- tak lubię najbardziej :) Praca na działce prawie zakończona choć męcząca ale za to widać już efekty i niebawem być może usiądę na trawie:)... mój rabarbar jest już coraz większy, jeżyna puściła listki a na truskawkach pojawiły się malusie piękne białe kwiatuszki... skopałam kawałek ziemi by zrobić dwie grządki na których posadziłam czosnkową cebulę od sąsiada i dynie hokaido, czeka na mnie u jednej z sąsiadek cukinia w doniczce i pomidory od mamy Krzysia... i tak zaczęła się właśnie przygoda z działką :)a.. i zasiałam jakiś czas temu szczypiorek przy płocie który właśnie wykiełkował po tych kilku deszczowych dniach :)
Białe szparagi z masłem czosnkowym i migdałami
przepis własny
Składniki:
- pęczek szparagów
- 100g masła
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- garść prażonych migdałów
Obrać zdrewniałe końce szparagów, zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć szparagi tak by ich główki wystawały i gotować 10 minut. W tym czasie uprażyć migdały, stopić masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokroić koperek. Ugotowane szparagi wyłożyć na plater, polać masłem, oprószyć koperkiem i posypać wierzch migdałami. Smacznego:)
Takie proste ale zarazm tak oryginalne, że zaraz bym wzięła Twój talerz i się poczęstowała:) Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty... W ten sposób najbardziej lubię szparagi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO matko,smakowicie wyglądają :) A skąd wzięłaś nasiona Hokaido?? Bo ja szukam bezskutecznie i nic :(
OdpowiedzUsuń