Kasza jęczmienna do wypieku naszej babki nie powinna być gotowana na sypko dlatego też należy dość często dolewać podczas jej gotowania płynu. Ja moją kaszę ugotowałam z dodatkiem syropu figowego na mleku z laską wanilii ale równie dobrze można ją ugotować na wodzie bądź mleku sojowym jeśli jesteście na przykład alergikami. Jaglankę po ugotowaniu należy ostudzić i umieścić w pojemniczku blendera i zmiksować do powstania średnio gęstej pulpy, jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać po prostu płynu i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Babka figowa z kaszą jęczmienną
mojego przepisu
- 4 jajka
- pół szklanki sypkiej kaszy jęczmiennej (do wytworzenia 50g pulpy z kaszy jęczmiennej)
- 200 g stopionego masła
- 100g cukru
- 140g mąki pszennej T 450
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- połowa puszki fig w syropie (200g)
- kilka suszonych fig pokrojonych w plasterki + do dekoracji babki
- lukier królewski -jedno białko jaja + cukier puder ( ilość do uzyskania pożądanej konsystencji )
Jaja ucieramy z cukrem na puch, dodajemy połączone obie mąki z proszkiem do pieczenia, następnie pulpę z kaszy i miksujemy na niskich obrotach miksera, na końcu dodajemy stopione masło i miksujemy tylko do połączenia składników. Formę do babki spryskujemy oliwą, posypujemy odrobiną mąki migdałowej i wylewamy masę do 3/4 wysokości formy. Wciskamy w masę pokrojone na plastry oba rodzaje fig i wstawiamy do nagrzanego pieca 180' na 20 minut, po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta suchym patyczkiem, i ewentualnie dopiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 150'. Po wyjęciu z pieca, babkę przewracamy do góry dnem i zostawiamy by odpoczęła, po krótkim odpoczynku powinna ładnie odejść od foremki. Po wystudzeniu babkę polewamy lukrem królewskim i dekorujemy plastrami suszonej figi. Smacznego:)
Mazurek owsiany z kremem straciatella z kaszą manną
mojego przepisu
Składniki: na owsiany spód
- 170g mąki pszennej krupczatki T450
- 120g masła
- 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na proszek
- 1/2 szklanki mączki kokosowej
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki: krem straciatella
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka mleka + do blendowania
- szczypta soli
Kaszę mannę ugotować na mleku do miękkości. Tak jak w poprzednim jęczmiennym przepisie należy zwrócić uwagę na ilość płynu podczas gotowania się kaszy, w razie konieczności należy dolać mleka. Po ugotowaniu miksujemy mannę na pulpę, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka. Nie dodajemy więcej cukru niż w przepisie! Gdy masa ostygnie dodajemy wiórki mlecznej czekolady, mieszamy i wykładamy na upieczone spody. Całość schładzamy w lodówce 30 minut a następnie oblewamy małym strumieniem gotowy karmel i posypujemy dookoła czekoladą.
Smacznego!
Wielkanoc to także zapach cynamonu i kakao ...wykrawanie ciasteczek, wypiekanie ich i dekorowanie po to by zmieścić przynajmniej kilka w Wielkanocnym koszyku. Do kruchego ciasta, takiego zupełnie tradycyjnego dodajemy odrobinę kakao oraz cynamon, który doda ciasteczkom pięknego świątecznego zapachu. Pamiętajcie, że do wykrawania ciastek potrzebujemy kruchego ciasta, które przed wałkowaniem wyciągamy z lodówki, musi być niezwykle dobrze schłodzone by ciasteczka nie zmieniały swojego kształtu podczas pieczenia. Potem dekorujemy tak jak potrafimy najlepiej :)
przepis własny
Składniki:
- 180g mąki pszennej krupczatki T 450
- 125g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
Ostudzić i ozdobić lukrem królewskim
Lukier królewski:
- 50g białka
- 200g cukru pudru
- odrobina gęstego soku z malin jako barwnik
Mazurek nie dość, że piękny - to jeszcze ciekawy. Aż chce się chrupnąć. A zdjęcia Małgosia - jak zawsze mistrzostwo. Pozdrawiamy i życzymy wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńMazurek i baba do wypróbowania koniecznie. Małgos napisz mi tylko prosze fig w syropie gdzie kupiłaś? Może moge suszone ugotowac w syropie po prostu?
OdpowiedzUsuńMiłych i radosnych Świąt :-)
W sobotni wieczór Wielkiego Tygodnia, w przededniu wielkiego ucztowania chciałybyśmy życzyć Ci radosnych świąt ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń