9.1.14

Marynowana szynka z mozzarellą i suszonym pomidorem

Jest książka więc i jest przepis :) Roladki według Okrasy, które kiedyś, bardzo dawno robiliśmy zresztą... to znaczy Rafał robił bo ja za przygotowaniem mięs nie przepadam ale za to robię wszelkie do nich sałaty :) Przepis troszeczkę zmodyfikowany ponieważ u nas mięso bez grillowania ale bardzo kruche i smaczne więc przepis polecam :)

Marynowana szynka z mozzarellą i suszonym pomidorem
według Karola Okrasy

Składniki:
  • 6 plastrów mięsa od szynki ( w oryginale schab )
  • 2 ząbki czosnku
  • garść tymianku
  • 125g mozzarelli
  • 850g pomidorów ( pominęłam )
  • 240g cukinii ( pominęłam )
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 120g suszonych pomidorów
  • 200g kaszy jęczmiennej ( zastąpiłam kuskusem )
  • cytryna
  • pieprz i sól
Przygotowujemy marynatę z tymianku, czosnku oleju z pomidorów i 3 łyżek oleju rzepakowego. Mięso od szynki rozbijamy, smarujemy marynatą i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy mozzarellę i suszone pomidory, które po zamarynowaniu mięsa umieszczamy z brzegów mięsa i zawijamy ścisło roladki by nic z nich nie wyciekało bokiem. Rafał sobie trochę uprościł sprawę ponieważ w oryginale Okrasa najpierw zamarynowane mięso grilluje z obu stron bardzo krótko a dopiero po tej obróbce faszeruje i roluje. Do nagrzanej brytfanki włożyć roladki i smażyć z obu stron na wyższym ogniu, gdy tylko mięso zacznie puszczać sok należy zmniejszyć ogień i dusić około 40 minut pod przykryciem. Przygotować w tym czasie kuskus według przepisu na opakowaniu i sałatkę według uznania, u mnie to miks sałat z kukurydzą i rzodkiewką a do tego dresing pikantno słodki. Gdy roladki są gotowe wyłożyć je na talerz i podać z kuskusem i przygotowaną sałatą.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Super przepis :) Wygląda cudownie <3
    Pozdrawiam,
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram Wasz wybór szynki zamiast schabu. Mogłaś tylko napisać od razu, że chodzi o rolady/ zrazy, bo Kasia musiała się wczytywać w przepis, aby pokumać, o co chodzi i co z czym " skleić" :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po co miałam pisać ? przynajmniej miałaś większą trudność :))

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji